NavMenu

Kako napreduje gradnja luksuznog hotela Cruiser u Budvi - U objekat sa 5 zvjezdica biće uloženo blizu 60 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 18.04.2023. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
U izgradnju luksuznog hotela Cruiser koji grade kompanije Bemax i Master Inženjering u Budvi do kraja novembra prošle godine uloženo je 13,52 mil EUR, pokazuju podaci nezavisnog kontrolora Crowe MNE.

Podsjetimo, ovaj hotel uvršten je na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, imaće 5 zvjezdica, 252 smještajne jedinice i radiće po mješovitom modelu poslovanja. Ukupna vrijednost investicije je 58,17 mil EUR, a plan investitora je da se realizacijom projekta omogući zapošljavanje 153 radnika. Prema podacima iz biniznis plana, očekivani početak rada hotela je 1. oktobar 2024.

Vlda je na poslednjoj sjednici usvojila informacija o prvom, drugom, trećem i četvrtom izvještaju nezavisnog kontrolora o nalazima činjeničnog stanja u vezi sa realizacijom projekta.

Prvi izvještaj obuhvata period od 27. novembra 2020. do 27. maja 2021. godine. U izvještaju se navodi da su u svrhu realizacije projekta, u izvještajnom periodu, utrošili finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 2,45 mil EUR bez PDV-a.

- U izvještaju se navodi da su investitori projekta sa vlasnicima zemljišta na kojem se gradi hotel Cruiser, sklopili ugovor o zajedničkoj izgradnji, po osnovu koga će, kao naknadu za ustupljeno zemljište, vlasnicima izgraditi poseban hotelski kompleks (faza II) ukupne investicione vrijednosti oko 15,58 mil EUR. U izgradnju ove faze do 27. maja 2021. godine je uloženo 2,74 mil EUR što indirektno ulazi u vrijednost investicije u hotel Cruiser, ali se ne posmatra kao dio ulaganja u sam objekat u navedenom izvještajnom periodu - stoji u dokumentu.

Biznis planom, u prvom polugodištu, bilo je predviđeno ulaganje od 17,5 mil EUReura od čega se 15 miliona odnosi na obezbjeđenje zemljišta za izgradnju hotela. Investitori su obezbjedili zemljište kroz ugovor o zajedničkoj izgradnji, a koje će preći u njihovo vlasništvo nakon što vlasnicima zemljišta izgrade hotelski kompleks (faza II).

- Na osnovu toga, možemo zaključiti da je realizacija projekta u izvještajnom periodu tekla dobrom dinamikom.
Takođe, u prvom izvještaju nezavisnog kontrolora je konstatovano da ukupan iznos ulaganja u investicije za period do 27. novembra 2020. godine, odnosno do uvrštavanja na Listu razvojnih projekata iznosi 43.914 EURbez PDV-a - navedeno je u izvještaju.

Drugi izvještaj nezavisnog kontrolora obuhvata period od 27. maja do 27. novembra 2021. godine. Njime su potvrđeni su troškovi u realizaciji projekta za usluge koje su nastale u izvještajnom periodu u ukupnom iznosu od oko 2,3 mil EUR bez PDV-a. Kako je biznis planom bilo predviđeno ulaganje od oko 2,7 miliona koje se odnosi na konstrukcione radove, betoniranje i izolaciju, pa se može konstatovati da investitori sprovodi planirane radove u skladu sa dinamičkim planom.

Kada je riječ o fazi II izgradnje objekta, a koja se odnosi na izgradnju posebnog hotelskog kompleksa koji će biti ustupljen kao naknada za zemljište, u ovom periodu uloženo je oko 1,14 mil EUR, što indirektno ulazi u vrijednost investicije u hotel Cruiser, ali se ne posmatra kao dio ulaganja u objekat u navedenom izvještajnom periodu.

Treći izvještaj nezavisnog kontrolora obuhvata period od 27. novembra 2021. do 27. maja 2022. godine i njime su potvrđena ulaganja u iznosu od 4,72 mil EUR bez PDV-a. U fazu II kompleksa uloženo je 889.284 EUR bez PDV-a.

- Biznis planom predviđeno ulaganje za posmatrani period iznosi 4,62 mil EUR, a odnosi se na konstrukcione radove, betoniranje, izolaciju i radove na pregradnim zidovima pa se na osnovu prethodno navedenog može konstatovati da investitori sprovode planirane radove u skladu sa dinamičkim planom - navedeno je u izvještaju.

Poslednji, četvrti izvještaj odnosi se na period od 27. maja 27. novembra 2022. godine, kada je uloženo nešto preko četiri miliona eura, što je, kako je ocijenio kontrolo Crowe MNE u skladu sa biznis planom. U fatu II projekta uloženo je oko 4,79 mil EUR, a ovaj iznos indirektno ulazi u vrijednost investicije u hotel Cruiser, ali se ne posmatra kao dio ulaganja u objekat u navedenom izvještajnom periodu.

Izvještaj kontrolora pokazuje i da ukupna vrijednost investiranih sredstava u izgradnju i opremanje hotela Cruiser od uvrštavanja na Listu razvojnih projekata do 27. novembra prošle godine iznosi 13,53 mil EUR bez PDV-a.

Takođe, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma obišli su gradilište hotela 19. januara ove godine i zaključili da su u toku građevinski radovi na objektu. Predstavnici investitora kazali su da su u toku završni radovi na temeljnoj ploči, kao i radovi na nadzemnom dijelu konstrukcije objekta, te zemljani radovi.

- Takođe, predstavnici investitora informisali su da najveći izazov u dosadašnjoj realizaciji projekta predstavljaju zemljani radovi, odnosno izgradnja podgrade koja služi u cilju zaštite saobraćajnice, kao i podzemne vode na lokaciji izgradnje, te istakli da se nakon završetka svih ovih radova, očekuje da dinamika preostalih radova bude brža u narednom periodu - zaključuje se u izvještaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Građevina, Finansije

Saradnja sa EBRD za snažan investicioni ciklus: CG planira da u narednih 6 godina izgradi devet dionica autoputeva i brzih cesti

Efikasna i kvalitetna saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj od velike je važnosti za snažan investicioni ciklus, koji 44. Vlada planira u narednom periodu, poručeno je tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i predsjednice Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso. Činjenica da su se Spajić i Reno-Baso sastali drugi put u 14 dana, potvrda je uzajamne želje da se veliki infrastrukturni projekti pokrenu što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.