NavMenu

Visoke cijene obaraju standard građana - Izazov nova zaduživanja po visokim kamatnim stopama

Izvor: Dan Utorak, 18.04.2023. 10:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
Gotovo godinu od početka rata u Ukrajini, inflacija u Crnoj Gori počela je da usporava, a prema zvaničnim podacima Uprave za statistiku Monstat, cijene u martu su u odnosu na februar bile niže za 0,7%. Stopa godišnje inflacije kod nas prošle godine bila je nevjerovatnih 17%, ali i dalje znatno niža nego u nekim članicama Evropske unije.

Ipak, cijene osnovnih namirnica i dalje su prilično visoke, a u odnosu na godinu ranije u prosjeku su bile više 13,9%.

- U prethodnih godinu dana najviše su poskupjeli mlijeko, sir i jaja, čak 41,9%, a potom meso koje je skuplje 18,2%. Cijena hljeba i žitarica porasla je 21,3, odjeće 11%, ačvrstih goriva 40,5%. Povrće je skuplje 21,1%, dok su usluge u restoranima i kafeima poskupjele 11,4%. Ostali uređaji, predmeti i proizvodi za liču njegu skuplji su 15,8, usluge smještaja 24,1, a voće 14,7%. Cijene kratkotrajnih dobara za rutinsko održavanje domaćinstva porasle su 27,7%, šećera, džema, čokolada i slatkiša 21,8%, frizerskih i ostalih usluga za ličnu njegu 25,1%, dok je stvarna renta za iznajmljivanje stana skuplja za 31% - podaci su Monstata.

Prema riječima ekonomskog analitičara Novaka Svrkote, bilo je očekivano da inflacija konačno počne da usporava i kod nas, jer već mjesecima makar blago usporava na globalnom nivou.

- Usporila je globalno što je bilo očekivano, jer je najveći udar bio prošlog marta zbog početka rata u Ukrajini. Takođe, došlo je i do povećanja kamatnih stopa centralnih banaka protekle godine, čime su te institucije pokušale da ublaže uticaj inflacije - navodi Svrkota.

On ističe da je inflacija i dalje veliki izazov za čitav svijet, te da i dalje vlada velika neizvjesnost i niko sa sigurnošću ne može predvidjeti krajnji ishod.

- I dalje je to visoka inflacija, ali sa trendom opadanja, ono što će sada biti izazov su nova zaduživanja po visokim kamatnim stopama. To će dovesti do pada potrošnje, problema u mnogim kompanijama i zemljama sa refinansiranjem dugova - zaključuje Svrkota.

Od početka globalne ekonomske krize, Crna Gora je, prema podacima sajta Numbeo, postala najskuplja destinacija za život na Balkanu, ako se izuzmu Slovenija i Hrvatska. Prema podacima ovog sajta, za život pojedinca prosječni troškovi životau Crnoj Gori iznose 515 EUR mjesečno, bez uračunate rente, dok je prosječnoj četvoročlanoj porodici mjesečno potrebno 1.802,6 EUR, takođe bez rente.


Ministar zadovoljan tokom akcije Stop inflaciji

Vlada je nedavno u saradnji sa trgovačkim lancima pokrenula akciju "Stop inflaciji" u okviru koje je lista od minimum 25 proizvoda, na koje je ograničena marža na pet odsto, a prema navodima nadležnih, omogućava građanima određenu uštedu. U međuvremenu, osim najvećih trgovačkih lanaca, akciji su se pridružile i apoteke i prodavnice kozmetičkih proizvoda. Ministar Goran Đurović je u intervjuu za agenciju Mina biznis istakao da je zadovoljan tokom ove akcije, te da je usmjerena na najugroženi je građane koji kupovinom proizvoda iz ove korpe mogu da uštede i do 50 eura, te da je cjelokupni teret akcije na leđima privrednika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.