NavMenu

Termoelektrana-toplana Pančevo u martu počinje rad

Izvor: eKapija Utorak, 22.02.2022. 16:36
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Cavoski)
U martu, kad se završi probni rad, imaćemo i zvanično puštanje u rad TE TO Pančevo, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

- Ovaj objekat je važan i zbog kogeneracije, zbog efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine, ali i zbog veće energetske bezbjednosti - rekla je Mihajlovićeva u Pančevu.

Kako prenosi sajt Ministartsva, dodala je da je u gradnju nove elektrane uloženo više od 170 mil EUR i da će zapošljavati oko 120 ljudi, i istakla da se nada da će biti još investicija u našoj zemlji kompanija koje su realizovale ovaj projekat.

Direktor Gazprom energoholdinga Srbija TE-TO Pančevo, Aleksandar Varnavski, rekao je da će TE TO Pančevo, kao postrojenje za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije koje koristi prirodni gas, kao ekološki najčistiji energent, biti prva parogasna elektrana u Srbiji.

- Sada se vrše pripreme za puštanje u rad i uskoro će Srbija dobiti novu elektranu, što će omogućiti poboljšanje elektroenergetske situacije u Srbiji i u značajnoj mjeri povoljno uticati na kvalitet vazduha u Pančevu - rekao je Varnavski.


Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da u Srbiju donose savremene tehnologije koje doprinose unapređenju zaštite životne sredine i otvaraju nova radna mjesta za mlade stručnjake:

- Od posebne je važnosti što će stabilan rad nove gasne elektrane dodatno doprinijeti sigurnosti u snabdijevanju električnom energijom u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Industrija

Bečko postrojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdijeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.