NavMenu

"Banatski black garlic" je crni bijeli luk punog ukusa bez ljutine i bez karakterističnog mirisa nakon jela (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.03.2023. 07:13
Komentari
Podeli
(Foto: Milkica Crevar)
Iz Banata nam stiže neobična verzija neizostavnog dodatka u domaćoj kuhinji - bijelog luka. Predrag i Nikola iz Banatskog Novog Sela kod Pančeva, odnosno PG Bogatinčević, tržištu su ponudili crni bijeli luk pod nazivom "Banatski black garlic". Kako objašnjavaju za eKapiju, u pitanju je tradicionalni bijeli luk, koji je prošao kroz proces fermentacije, tehnikom koja potiče iz istočne Azije, bez ikakvih dodataka.

- Kolokvijalno se to naziva fermentacija, ali se praktično radi o Majarovoj reakciji, koja je dobila naziv po francuskom naučniku Luju Kamiju Majaru (Louis Camille Maillard). Taj proces je odgovoran za stvaranje njegove izrazito crne boje, specifične strukture, punog ukusa bez ljutine, a bez karakterističnog mirisa (zadaha) posle konzumiranja - kažu.

(Foto: PG Bogatinčević)
Otkrivaju i da se, kada je riječ o načinu pripreme, tajna krije u kvalitetnom bijelom luku uzgajanom u banatskoj crnici i primjeni prave kombinacije temperature, vlažnosti vazduha i strpljenja.

- Bijeli luk je veoma zdrava namirnica, a u fermentisanom obliku je još bolji, jer se u našem organizmu apsorbuje mnogo više raspoloživih mikronutritijenata. U isto vrijeme ne pada teško za stomak. On je vrlo znažan prirodni antibiotik (kao i sirovi bijeli luk). Pomaže jačanju imuniteta i eliminaciji toksina. Fermentisani bijeli luk ima nekoliko puta više antioksidanasa, bogat je proteinima, aminokiselinama. Prirodan je izvor magnezijuma, kalijuma, cinka, gvožđa. Takođe, više nema ljutinu i nema više zadaha, tako da se može konzumirati prije odlaska na posao, sastanak ili slično - objašnjavaju naši sagovornici.

(Foto: PG Bogatinčević)


Med, orah i crni bijeli luk kao zdraviji slatkiš

Osim oljuštnih čenova, u ponudi je i kombinacija meda, oraha i čenova crnog bijelog luka. Kako kažu Predrag i Nikola, to je njihov predlog za zdraviji slatkiš.

- Poznato je da je med veoma zdrav, hranjiv i blagotvoran za nas. Ljudi često uzimaju ujutru kašičicu meda na prazan stomak i to nerijetko u kombinaciji sa čenom običnog bijelog luka ili nekim orašastim plodom. Odabrali smo kombinaciju med, orah i "Banatski black garlic", jer se ukusi odlično slažu i uklapaju: slatkoća meda, gorkast ukus oraha i kompleksnost i punoća ukusa "Banatskog black garlic"-a. Veoma zdrav slatkiš, jača imunitet, a sve to bez zadaha bijelog luka - napominju.

"Banatski black garlic" se može koristiti za pripremu kako slanih jela, tako i poslastica ili se može grickati kao žele bombona. Specifične je boje, kompleksnog i delikatesnog ukusa, tako da se koristi u visokom kulinarstvu. Fino ide i uz sireve, vina i paste, dodaju sagovornici.

(Foto: Ana Kovačević)


Fermentaciona komora u potpunosti urađena u Srbiji

Kažu i da "nigdje ne žure", te da eksperimentišu sa različitim parametrima fermentacije i različitim nijansama ukusa finalnog proizvoda.

- Tražimo nove načine za obradu i polako usavršavamo naš proizvod. Ali, usavršavamo i našu fermentacionu komoru, za koju moramo da se pohvalimo, jer je naša specifičnost, da je u potpunosti urađena kod nas, u našoj zemlji, po našim zamislima i preporukama. Po tome smo, između ostalog, jedinstveni - kažu za eKapiju Predrag i Nikola.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.