NavMenu

Australijanci će kopati - Bindi Metals kupio projekte na području nekadašnjih Lisanskih rudnika i u paraćinskoj Mutnici

Izvor: eKapija Petak, 20.09.2024. 12:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)Ilustracija
Još jedna australijska rudarska kompanija stiže u Srbiju. Riječ je o Bindi Metals, koji je fokusiran na istraživanje bakra i rijetkih metala.

Bindi Metals je od australijskih kolega, firme Apollo Minerals, kupio licence za dva projekta antimona u Srbiji - pod nazivom Donja Mutnica i Lisa u Srbiji, prenose australijski mediji.

Antimon se najčešće koristi kao usporivač plamena, kao i za proizvodnju solarnih panela i baterije.

Prema kupoprodajnom ugovoru, Bindi Metals će platiti 200.000 dolara u gotovini i milion akcija Apoloovoj srpskoj filijali Edelveiss Mineral Ekploration, za licencu Donja Mutnica.

Pod uslovom da dobije licencu Lisa, Bindi će dati dodatnih 200.000 dolara u gotovini i pride još 2,5 miliona akcija.

Generalni direktor kompanije Apollo Minerals Nil Invud kaže da je ovo značajan posao za obje kompanije, jer dozvoljava Bindiju da istražuje dva potencijalna nalazišta antimona, dok Apolo zadržava izloženost potencijalu za istraživanje nagore.

- Radujemo se što ćemo pomoći Bindiju dok ulazi u uzbudljivu jurisdikciju Srbije - kaže Invud.

Apollo Minerals dodaje da im ova prodaja omogućava da se fokusiraju na svoja dva prioritetna projekta za istraživanje bakra u Srbiji.

Podaci prethodnih vlasnika Lise potvrdili su prisustvo istorijskih rudnih bogatstava visokog kvaliteta u ovoj oblasti, iz koje je između 1932. i 1951. godine proizvedeno oko 60.000 tona rude sa sadržajem do 20% antimona iz plitkih jama.

Takođe, prethodna istraživanja u oblasti Lise pokazala su i prisustvo zlata pored antimona, sa sadržajem do 2,5 grama po toni rude, kao i do 87 g/t srebra.

Lisanski rudnici antimona bili su u vlasništu jedne francuske korporacije a posle Drugog svjetskog rata su nacionalizovani. U to vrijeme rudarstvo je bilo najznačajnija privredna grana u Ivanjici, a prema nekim nezvaničnim izvorima rudnici su zapošljavali preko sedam stotina radnika, prenosi Infoliga.


Kada je u pitanju Mutnica, raniji izveštaji pokazuju sadržaj do 4,5% antimona, dok noviji podaci identifikuju povišene vrijednosti bakra i drugih baznih metala.

Mutnica se nalazi 60 km od ležišta Čukaru Peki, kod Paraćina. Apollo je prošle godine uzorkovao zemljište u krajnjem istočnom dijelu Mutnice 2023. i identifikovao nekoliko anomalija cinka.

Predsjednik Bindi Metalsa Edi King rekao je da je kompanija zadovoljna što je preuzela vlasništvo nad ova dva projekta.

- Ova nalazišta bogata antimonom idealno su locirana da pomognu Evropi koja se suočava sa rastućim ranjivostima lanca snabdevanja kritičnim metalima - rekao je on i dodao da antimon ima ključnu ulogu u tehnologijama vezanim za odbranu i obnovljivu energiju.

Projekat Lisa je trenutno u procesu prijave i pokriva oko 30 kvadratnih kilometara, dok je Mutnica već dobila dozvolu za istraživanje 50,5 kvadratnih kilometara površine.

King je rekao da se očekuje da će licenca za Lisu biti izdata prije kraja godine.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Saobraćaj

Beograd-Podgorica najprometnija avio-linija u bivšoj SFRJ

Dvije najprometnije vazdušne rute u prvoj polovini ove godine između (i unutar) država bivše Jugoslavije bile su avio-linije između Crne Gore i Srbije, to jeste relacije između Podgorice, odnosno Tivta, i Beograda, piše portal ExYU aviation. Prema tim podacima, u prvoj polovini ove godine najprometnija linija između nekih od dijelova bivše zajedničke države, bila je ruta Beograd – Podgorica, na kojoj je u prvih šest mjeseci 2024.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.