NavMenu

Beč dobija novi istraživački centar za vještačku inteligenciju u oblasti biomedicine

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.09.2024. 14:43
Komentari
Podeli
(Foto: © OeAW/ N.Unkart)
Austrijska akademija nauka (ÖAW) i njemačka Fondacija Beringer Ingelhajm inicirali su osnivanje instituta AITHYRA u Beču, koji će koristiti vještačku inteligeciju za biomedicinska istraživanja, sa ciljem da se bolje razumiju bolesti i unaprijede terapije, prenosi Kancelarija grada Beča u Beogradu.

AITHYRA-institut biće prvi te vrste u Evropi. Istraživači će raditi na istraživanju biomedicinskih odnosa kako bi produbili razumijevanje bolesti, omogućili bolje dijagnoze i razvili terapije za trenutno neizlječive bolesti.

Novi istraživački institut finansiraće Austrijsko ministarstvo za obrazovanje i Grad Beč. Fondacija Beringer Ingelhajm podržaće AITHYRA-institut sa 150 mil EUR u narednih 12 godina. Prema Austrijskoj akademiji nauka, to je najveća privatna podrška za istraživanje koja je ikada dodijeljena u Austriji. Izgradnju nove zgrade, koja će biti posebno izgrađena za institut, takođe će finansirati Grad Beč.

Za osnivačkog direktora novog instituta izabran je informatičar i profesor na Oksfordu, Mihael Bronštajn, priznati stručnjak u oblasti vještačke inteligencije. Institut AITHYRA biće smješten u okviru kampusa Bio Centar u Beču.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Pogledajte kako će izgledati Bulevar Vojislavljevića u Podgorici - Raspisan tender za gradnju vrijedan 14,5 mil EUR (VIDEO)

Kako je i najavljeno, Uprava za saobraćaj objavila je tender za izgradnju bulevara u Ulici Vojislavljevića, sa mostom i kružnim tokom Cetinje - Nikšić. Riječ je o drugoj fazi projekta. Vrijednost radova je 14,5 mil EUR sa PDV-om. Ova saobraćajnica smještena je u podgoričkom naselju Zabjelo, a radiće se u dužini od 3,2 km, od kružnog toka kod Vodovoda do mosta na Morači. Predviđena je izgradnja bulevara sa četiri saobraćajne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.