NavMenu

Poreska inspekcija: Izdata 103 prekršajna naloga, izrečeno 365.100 EUR novčanih kazni

Izvor: eKapija Srijeda, 26.06.2024. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
U periodu od 1. maja do 23. juna ove godine, poreski inspektori su izvršili 674 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 72 . Po tom osnovu izdata su 103 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 365.100 EUR.

Kako je saopšteno, sektor za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora Poreske uprave tokom ljetnje turističke sezone pojačano prati regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju djelatnost, sa posebnim akcentom na ugostiteljsku i turističku djelatnost.

- Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 178.750,08 EUR, od čega je naplaćeno 131.150,08 EUR ili 73,37%. Naplata novčanih kazni odnosi se na 38 poreskih obveznika koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima) - navodi se u saopštenju.

Takođe, opšta poreska registracija, podnošenje poreskih prijava, evidentiranje prometa, uplata pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama su predmet intenzivnih kontrola poreskih inspektora tokom ljetnje turističke sezone. Vrše se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

- PU prati evidentiranje prometa analizom podataka iz sistema elektronske fiskalizacije sa posebnim akcentom na one poreske obveznike kod kojih je izvršen inspekcijski nadzor i utvrđen prekršaj. Svako odstupanje u sistemu u evidentiranju prometa iniciraće njihovu ponovnu kontrolu - naveli su.

U cilju preventivnog djelovanja, unapređenja komunikacije i jačanja odnosa povjerenja između Poreske uprave i poreskih obveznika, apelujemo na poreske obveznike da poštuju propise i obezbjeđuju tačne podatke o ostvarenim prihodima, kako bi legalno poslovali i time stvorili pozitivan ambijent na tržištu Crne Gore, ravnopravne uslove poslovanja i doprinijeli suzbijanju sive ekonomije.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete uputiti na e-mail adresu poreskauprava@tax.gov.me radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.09.2024.  |  Finansije

Tri milijarde eura izgubljene na uvozu

Crna Gora je prošle godine izgubila 3 mlrd EUR svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), čak 42% njegove konačne vrijednosti, zbog deficita u robnoj razmjeni, a ukoliko se takva situacija nastavi, teško može i matematički da dođe do značajnog rasta BDP-a i standarda građana, pokazuju detalji obračuna BDP-a za 2023. godinu koji je objavila Uprava za statistiku Monstat. Na primjer, ukoliko bi se uvoz smanjio za jednu milijardu, što bi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.