NavMenu

Pamtite li Titove Havaje – Talasi i more još svjedoče o nekadašnjem luksuzu vojnog ljetovališta u Kuparima (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 19.06.2024. 14:40
Komentari
Podeli

(Foto: Senka Trivić)
Za nepunih 40 minuta lagane vožnje stiže se od Trebinja do mjesta Kupari u Hrvatskoj, koje je nekad bilo poznato širom bivše Jugoslavije.

Nakon što vozeći se Jadranskom magistralom prođete žutu tablu sa natpisom mjesta u kojem danas živi oko 950 stanovnika, stotinjak metara niže, iako nema nikakve posebne oznake, nalazi se skretanje koje dobro znaju i Trebinjci, i lokalci, kao i putnici namjernici. Putem, koji ničim ne naslućuje gdje vas vodi, idete polako jer okolno rastinje ga djelimično zaklanja, a i asfalt je pamtio bolje dane. Na samom prilazu zatičemo nekoliko kamiona zavučenih pod hladovinu mediteranskog drveća, čiji vlasnici vjerovatno koriste priliku da na napuštenom mjestu besplatno parkiraju.

Vijugajući među uskim putićima prolazi se pored brojnih putničkih vozila "pozabadanih" gdje god to uslovi dopuštaju. I mi smo po istom receptu u hladovini parkirali, i nakon nekoliko koraka ugledali ono što je nekad glasilo za jedno od najluksuznijih vojnih ljetovališta bivše SFRJ.

Dobrodošlicu nam je poželjela uvala sa predvinim pogledom na more i Cavtat. Tu su na pjeskovito-kamenitoj plaži raštrkani posjetioci uživali u prijatnom junskom suncu.

Dok vam oči lutaju u daljinu upijate talase mirisa nekada dobro održavanog vrta i bilja uz staze i stazice.

Cijelo tijelo oživi, dok vam se po glavi roje sasvim suprotne misli kako je moguće da jedno takvo mjesto zapravo je tek ruina jugoslovenskog luksuza i glamura.

O tome svjedoče izranjavane, do maltera opljačkane zgrade nekadašnjih hotela, napuštene decenijama kao i cijeli kompleks.

A Kupari žive i takvi u brojnim sjećanjima onih koji su ga za vrijeme bivše države posjećivali, svi redom ističući da je to bilo jedno od najljepših mjesta na Jadranu.

Danas, na plažama nećete naći ni tuševe, ni toalet, niti bilo kakav mobilijar. Pametno je ponijeti sve što vam može zatrebati za dnevni boravak, a za ulazak u vodu, budući da ima neprijatnih kamenih dijelova, korisno je imati i jedan par gumenih sandala. Temperatura je zato idealna za kupanje i osvježenje, dok sunce se presijava po čistoj površini.

No, i pored toga što su Titovi (jugoslovenski) Havaji, kako su nekad zvani, ostavljeni na milost i nemilost buri i vremena i mora, plaža je dovoljno čista i nudi za svakog ponešto. I za one koje vole da peškire dijele sa drugim posjetiocima, i za one koji na stijenama žele da uživaju u osami i dalje od tuđih pogleda.

Malo o istoriji

(Foto: Senka Trivić)
Brojni su tekstovi, sajtovi, Facebook stranice koje su godinama unazad pisale o istorijskim faktima vojnog odmarališta u Kuparima. Očekivano, svaki od njih izazvao je salve komentara, većinom pozitivnih, mada ima i onih koji su isticali da je sav taj glam običnom svijetu bio nedostupan.

Raritet ovog ljetovališta jeste da je tu vilu imao i Josip Broz Tito, koji je, za razliku od nekih drugih mjesta, zapravo ovdje dolazio često, po nekim izvorima bio je šest puta.

Ovim stazama koračali su i Jul Briner, Elizabet Tejlor i njen suprug Ričard Barton. U Kuparima su često odsjedali i nastupali svi poznati pjevači i bendovi iz doba Jugoslavije i zabavljali goste hotela.

Vojno ljetovalište Kupari kod Dubrovnika imalo je sav potreban luksuz kakav su imali i nudili najelitniji svjetski hoteli. Prvi su ovu predivnu uvalu otkrili Česi, koji su tu izgradili hotel nakon Prvog svjetskog rata, pisala je svojevremeno Jugonostalgija.

Hotel "Grand" je davne 1924. godine imao električnu rasvjetu, kuglanu, tenisko i fudbalsko igralište, poštu, apoteku i ambulantu. Hoteli su nacionalizovani nakon Drugog svjetskog rata, ali Josip Broz Tito ih je vratio Česima koju godinu nakon završetka rata. Ipak, nisu dugo poslovali. Česima su Kupari zauvijek oduzeti 1947. godine.

Puni sjaj Kupari su doživjeli u vrijeme Jugoslavije. JNA je u uređenje ljetovališta, prema nekim podacima, uložila tadašnjih milion dolara. Najprije je izgrađen hotel Goričina, pa Goričina 2. Tu je i elegantni hotel Pelegrin, koji je projektovao slavni sarajevski arhitekta David Finci, a izgradilo ga je Građevinsko preduzeće iz Sarajeva GP Vranica, dok je kameno klesarske radove uradila firma Jadrankamen iz Splita.

Hotel je otvoren 1963. godine i bio je pravo arhitektonsko remek-djelo svog doba. U početku je bio namijenjen isključivo smještaju vojnika, kasnije je preuređen pa je služio, kao i cijeli Kupari uglavnom kao odmaralište za oficire bivše JNA i njihove porodice. Novi hotel Kupari otvoren je 1980. godine.

Tito je u Kuparima imao vilu u najljepšem dijelu kompleksa, odakle se pogled pružao ka otvorenom moru i Cavtatu. Titova vila prostirala se na 1.150 kvadratnih metara. Na prvom spratu su bili predsjednički apartman, tri sobe i toalet, dok su u prizemlju bili trpezarija i kuhinja.

U hotelsko-turističkom kompleksu Kupari postoji šest potpuno uništenih i devastiranih hotela: Mladost, Grand, Goričina, Pelegrin, Kupari i Galeb, te "Titova vila" koji čekaju obnovu.

U Kuparima se u hotelu Grand u septembru 2022. snimao HBO-ov film o slavnoj i legendarnoj ratnoj fotografkinji magazina Vogue, Lee Miller koju je oživjela oskarovka Kejt Vinslet.

Oaza urbanog istraživanja

Kupari sa napuštenim jedinstvenim kompleksom poseban je mamac za mlade ljude koji sve češće traže globalno nepoznata mjesta da ih istraže i prezentuju široj javnosti.

Tako je početkom godine, planetarnu pažnju privukao Džejms Donaldson, poznatiji pod nadimkom Mr Beast, koji je u martu ove godine objavio na svom JuTjub kanalu video pod imenom "Preživio sam 7dana u napuštenom gradu".

Video ima preko 185 miliona pregleda, i traje oko 17 minuta. Ovaj poduhvat privukao je i pažnju brojnih svjetskih medija, pa su Kupari postali i svjetski poznati, baš po tome što nisu ono što su nekad bili.

Ako vas prilika navede, obavezno skrenite sa puta i uđite u ovu napuštenu oazu, a tu kao da zidovi mogu da pričaju i kao da se još osjeti eho nekadašnjih dana.

Senka Trivić


Fotogalerija
Titovi Havaji - napušteno vojno odmaralište Kupari
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.09.2024.  |  Finansije

Tri milijarde eura izgubljene na uvozu

Crna Gora je prošle godine izgubila 3 mlrd EUR svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), čak 42% njegove konačne vrijednosti, zbog deficita u robnoj razmjeni, a ukoliko se takva situacija nastavi, teško može i matematički da dođe do značajnog rasta BDP-a i standarda građana, pokazuju detalji obračuna BDP-a za 2023. godinu koji je objavila Uprava za statistiku Monstat. Na primjer, ukoliko bi se uvoz smanjio za jednu milijardu, što bi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.