NavMenu

Kompanija Autodesk preuzela novosadski startap Wonder Dynamics

Izvor: Startit Srijeda, 22.05.2024. 16:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Autodesk, lider u razvoju 3D alata, preuzeo je novosadski Wonder Dynamics, startap koji omogućava kreatorima da brzo i lako prave složene likove i vizuelne efekte koristeći analizu slike zasnovanu na vještačkoj inteligenciji.

Novosadsko-američki startap osnovali su 2016. godine VFX umetici Nikola Todorović i i glumac Taj Šeridan. Obojica osnivača će se pridružiti timu Autodeska, dok ostali detalji akvizicije još uvijek nisu poznati.

Wonder Dynamics je pre akvizicije podigao ukupno 12,5 miliona dolara u investicijama, u dve runde.

Kako opisuje Techcruch, Wonder Dynamics, u osnovi je učinio dodavanje CG likova snimljenih u pokretu jednostavnim kao prevlačenje ikone na glumca. Partnerstvo sa Autodeskom i integracija sa njihovim alatom Maya, jednim od najnaprednijih alata za 3D projekte i medijsku produkciju, bila je logičan korak kako navodi suosnivač Wonder Dynamicsa, Nikola Todorović.

- Prošle godine smo uradili integraciju sa Mayom, plug-in, tako da možete da pojednostavite taj proces u studiju za karaktere. To je bio vodeći softver u industriji decenijama, pa smo željeli da olakšamo posao ljudima koji ga koriste. Počeli smo da razgovaramo sa njima, i jedna stvar je vodila ka sledećoj… - rekao je.

Kao jednu od bitnih sfera u kojima su obje kompanije imale vrjednosno poklapanje, Todorović navodi ulogu AI-a u umjetnosti, od muzike, do filma i reklama.

- Dolaze novi alati i novi talasi vještačke inteligencije, ali mislim da mnogi od njih potcjenjuju šta umjetnici treba da rade i koliko naporno rade. Mi to znamo - jer dolazimo iz te sfere. Taj i ja smo obojica umjetnici; uradili smo ovo da omogućimo umjetnicima da rade stvari koje ranije nisu mogli. Zato što ne želimo da vidimo budućnost u kojoj umjetnik nije uključen, nije pitan - to, za mene, nije filmsko stvaralaštvo. Autodesk duboko razumije da je ovo kolaborativni, iterativni proces - kaže Todorović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Industrija, Građevina

Kod Pljevalja značajne količine laporca, moguća izgradnja fabrike cementa

Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa i Vlada Crne Gore nastaviće da podstiču odgovorno investiranje u sektor mineralnih sirovina, uz maksimalnu pažnju prema zaštiti prirodnih i kulturnih dobara. Poseban značaj je dat lokalitetu Jagnjilo kod Pljevalja, gdje se nalaze značajne količine laporca, ključne sirovine za proizvodnju cementa, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva rudarstva, nafte i gasa kojim rukovodi ministar Admir Šahmanović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.