NavMenu

MV Investment novi vlasnik Hotela Jugoslavija u Beogradu - Millenium tim u stambeno-poslovni kompleks na tom prostoru planira da uloži 400 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 22.03.2024. 16:02
Komentari
Podeli
(Foto: Dejan Aleksić)
Na spekulacije i nagađanja ko je "jedna firma koja sigurno ispunjava uslove za javnu licitaciju za imovinu pravnog lica Danube riverside, u okviru koga je čuveni Hotel Jugoslavija", stavljena je tačka. Novi vlasnik Hotela Jugoslavija je, kako se danima uoči nje i spekulisalo, kompanija MV Investment doo iz Beograda, ćerka firma Millenium team-a.
Svojevremeno najveći hotel u bivšoj SFRJ, u kome su nekada odsedale inostrane i domaće filmske zvijezde, političari i druge važne ličnosti, prodat je, u okviru imovine preduzeća Danube riverside, po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara, odnosno oko 27,1 mil EUR, što je 50% od procijenjene vrijednosti koja je bila 6,53 milijarde dinara (54,2 mil EUR).

Potpisivanje kupoprodajne dokumentacije (Foto: Dejan Aleksić)Potpisivanje kupoprodajne dokumentacije

Hotel Jugoslavija prodat je kao poslovni prostor i jedinstvena celina, sa podrumom, prizemljem, mezaninom i osam spratova, a na prodaju je bilo ponuđeno i više od 45.000 m2 građevinskog zemljišta. Takođe, kao deo imovine prodata su i umjetnička djela pod zaštitom države - lusteri, bista i skulptura, delo Aleksandra Zarina.

Čuvena skulptura u atrijumu hotela (Foto: Dejan Aleksić)Čuvena skulptura u atrijumu hotela

Kako je za kupovinu bio samo jedan zainteresovan i kako nije bilo potrebe da se održi klasična licitacija, prodaja Hotela Jugoslavija, koja je počela u 12 časova okončana je za svega nekoliko minuta. Konstatovano je da zainteresovani kupac prihvata kupovinu po početnoj cijeni nakon čega je usledilo potpisivanje neophodne papirologije.

- Prodato je pravno lice Danube riveriside u stečaju, u čijem vlasništvu je i hotel. Ovo je standardna procedura u stečajnom postupku. Hotel će zvanično dobiti novog vlasnika kada se u potpunosti isplati prodajna cijena i kada se dostavi rješenje o tome. Ja kao stečajni upravnik sam srećan što se bankrotstvo završilo prodajom pravnog lica, jer je to najbolji način unovčenja ako se ja pitam - istakao je stečajni upravnik Ivan Čakarević brojnim novinarskim ekipama koje su prisustvovale prodaji.

Kako je dodao, sve što se tiče imovinsko-pravnih odnosa i učesnika u tom postpku biće rešeno na sudu.

- A što se tiče prodajne cijene, zakon je tako definisao, čak i kada je jedan zainteresovani kupac, jer nismo znali da će biti jedan. Prodaja bi bila validna čak i da je ispod 50% ali tada bi odbor poverilaca morao da da svoju saglasnost. Ovo je stečaj, imate procenjenu vrijednost, ona se ponudi. Šta ako niko neće da kupi? Suština je da je sve po zakonu urađeno. Ovaj stečaj i ovo pravno lice je privatno pravno lice. Hotel je država, odnosno Dunav osiguranje, prodala 2006. godine - naveo je Čakarević.

Stečajni upravnik više od ovog nije želeo da komentariše. Predstavnici MV investmenta su novinarskim ekipama podelili saopštenje. U njemu se ističe da je predviđeno inicijalno ulaganje od 42 mil EUR, a u naredne četiri godine 400 mil EUR.

- Početnim ulaganjem koje je veće od 42 mil EUR, zaokružili smo preuzimanje kompletne lokacije bivšeg Hotela Jugoslavija. Proces smo započeli pre dve godine, kupovinom 100% udela u kompaniji MV investment koja je vlasnik prostora u kom se do današnjeg dana nalazi Grand Casino Beograd. Inicirali smo izmenu Plana detaljne regulacije, kako bismo mogli da realizujemo izgradnju modernog stambeno-poslovnog kompleksa, sa hotelom visoke kategorije, na lokaciji, koja posle 25 godina, to apsolutno zaslužuje. Ukupna ulaganja koja planiramo u naredne četiri godine u tom projektu iznose više od 400 mil EUR – ukazuje se u saopštenju Millenium team-a.

Kako je ova kompanija sama podsetila, ona posluje više od dvije decenije, a među projekte u čiju realizaciju su uključeni ističu Beograd na vodi, EXPO 2027, Beogradski metro, Nacionalni stadion... Ova kompanija je vlasnik i Vranjske banje, koju je kupila 2020. godine.

(Foto: Dejan Aleksić)

Prodaji je prisustvovala i dr Marija Obradović, koja se bavi ekonomskom istorijom i pitanjem privatizacije i odnosom između privatizacije i berze koja je ocijenila da u slučaju privatizacije hotela imamo karakterističan primer šta se dešava sa ogromnom vrednošću društvene svojine koja je, kako je rekla. smanjena kroz proces privatizacije, zahvaljujući državnoj regulativi.

- Jedan od osnovnih ciljeva privatizacije bio je da se razvije finansijski kapital i da se podstakne rad Beogradske berze, ali to se naravno nije desilo. Ni firma koja je kupila Jugoslaviju ne nalazi se na berzi. Na njoj se nalazi samo 0,34% firmi koje posluju u Srbiji - navela je ona.

(Foto: Dejan Aleksić)

Licitaciji je prisustvovao Dobrica Veselinović, predstavnik Zeleno levog fronta koji je posle okončanja postupka prodaje istakao da njega ovo podsjeća na prodaju Beograđanke, kada je takođe bio samo jedan zainteresovani ponuđač za kupovinu.

- Ovde imamo oprobani način da u prvom koraku imovinu prodaje država privatnom licu, a onda se ta imovina naknadno prodaje drugom privatnom licu, u ovom slučaju jednoj velikoj firmi sa ćerkom kompanijom. Ono što dodatno zabrinjava, videli smo i otpor građana u vezi sa tim, jeste što je pre nekoliko mjeseci inicirana izrada PDR-a koja dozvoljava izgradnju velikog stambeno-poslovnog kompleksa na ovom prostoru što znači da je sve unapred bilo poznato i da je ovo bio samo poslednji čin – rekao je on.


Šta se predviđa na prostoru Jugoslavije?

MV investment, podsetimo, u zajedničkoj svojini sa Danube riversideom posjeduje zemljište od 4,5 ha. Da su imovinsko-pravni odnosi na ovoj lokacij komplikovani, podsjeća i činjenica da od 2006. niti jedan vlasnik nije uspeo da reši te zamršene odnose. Jer, upravo prodat Danube riverside, podsetimo, vlasnik je hotelskog zdanja i dela uz njega, dok je vlasnik kazina MV investment, što je uostalom u saopštenju podsetio i Millenium team. A, zemljište je u zajedničkoj svojini. Kako je nedavno podsetio Ivan Čakarević, Luka Beograd je pokrenula spor protiv ove dvije kompanije jer potražuje manji dio.

Kada je riječ o planu za ovaj prostor, elaborat za rani javni uvid PDR-a za prostor na kome je Hotel Jugoslavija predvideo je gradnju 240.000 m2, dva visoka objekta do maksimalno 155 metara, 500 stanova, kao i komercijalne sadržaje. Između ostalog, navedeno je i da se preobražaj i urbanizacija tog prostora ogleda i u rekonstrukciji i osavremenjivanju postojećeg objekta hotela.

(Foto: Dejan Aleksić)

Ono što posle objavljivanja najnovijih planova za ovaj prostor nije jasno je da li će hotel, izgrađen pre 55 godina, biti srušen, a što se, kako se u više navrata nezvanično navodilo, razmatra. Prepreka za njegovo uklanjanje nema, jer je ovaj hotel do pred kraj 2011. bio pod prethodnom zaštitom, ali mu je taj stepen zaštite potom ukinut, jer kako je istaknuto u toku bombardovanja su mu naneta velika oštećenja, a promilenjen je i delimično uništen originalni enterijer.

Ono što se zna je da, kada novi plan za ovaj prostor bude usvojen, zvanično će prestati da važi trenutno aktuelni plan iz 2015. godine koji je osim obnove hotelskog zdanja predviđao i gradnju tržnog centra i dve kule do 140 metara.

(Foto: Dejan Aleksić)

U ovom hotelu, u kojem je nekada bilo 880 soba, kako su novinarima juče nezvanično rekli zaposleni u njemu, trenutno se izdanje oko 135 soba na trećem, četvrtom i šestom spratu, na prvom i drugom su kancelarije, dok ostali spratovi trenutno nisu sređeni.


Sudbina Jugoslavije od 2006. godine do danas

Kom­pa­ni­ja Al­pe Adria ho­te­li (od 2013. kao Danube riverside) 2006. ku­pi­la je ho­tel za 31,3 mi­l EUR. Četvrtina vlasničkog udela potom je prodata in­ve­sti­ci­o­nom fon­du QS In­vest­ment uz obavezu da se pribavi građevinska dozvola. Plan je bio da se hotel obnovi, izgradi tržni centar, kao i kula od 147 metara uz ulaganje između 130 i 150 mi­l EUR. Dve godine kasnije, po­sle do­bi­ja­nja ak­ta o ur­ba­ni­stič­kim uslo­vi­ma Al­pe Adri­a hoteli prodaju još četvrtinu vla­sni­štva pomenutom fondu, a 2009. Se­kre­ta­ri­ja­tu za ur­ba­ni­zam pod­net je zah­tjev za do­bi­ja­nje odo­bre­nja za iz­grad­nju.

Ipak, godinu kasnije, usled ne­do­sta­ta­ka teh­nič­ko-prav­ne do­ku­men­ta­ci­je, se­kre­ta­ri­jat je od­ba­cio zah­tjev, a investitor se žali Mi­ni­star­stvu ži­vot­ne sre­di­ne i pro­stor­nog pla­ni­ra­nja. Ovo ministarstvo je pred­met vra­ti­lo se­kre­ta­ri­ja­tu. Kra­jem te go­di­ne usvo­je­na je i čuvena Stu­di­ja vi­so­kih obje­ka­ta ko­ja na lo­ka­ci­ji ho­te­la nije pred­vi­de­la po­di­za­nje obje­ka­ta vi­ših od 100 me­ta­ra. QS In­vest­ment u tom periodu po­sta­je stopostotni vlasnik hotela.

Onda je u 2011. odo­bre­na iz­ra­da PDR-a za lo­ka­ci­ju ho­te­la, a godinu kasnije se najavljuje otvaranje hotelskog zdanja za ju­n 2015. go­di­ne. Ipak, 2013. dio pro­sto­ra nekada čuvenog hotela iz­da­je se u za­kup, da bi godinu potom Danube riverside najavio no­vi pro­je­kat sa dve ku­le i ula­ga­nje od oko 300 mi­l EUR. U tom periodu je najavljivano i da će Jugoslavija postati deo čuvenog lanca Kempinski. Godine 2015. usvo­jen PDR Blo­ka 11, ali konkretnih pomaka na terenu nije bilo. Hotel u centar pažnje dolazi ponovo prošle godine kada se novi PDR stavlja na javni uvid.

Dejan Aleksić





Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.