NavMenu

Mujović u Beogradu - Crna Gora neće biti kamen spoticanja za HE Buk Bijela, ali ni raditi na svoju štetu

Izvor: RTCG Petak, 08.03.2024. 11:29
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Foca24 Info/Screenshot)
Najbolji test našeg zajedničkog kapaciteta i sposobnosti da sarađujemo i da tu saradnju još više poboljšamo je pitanje Bilećkog jezera, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i poručio da očekuje ponudu od kolega iz Republike Srpske kako bi vidjeli kakve će korake napraviti u tom pravcu, te kako će ovo zajedničko pitanje riješiti.

Kako je saopšteno iz tog resora, Mujović je podsjetio da u Crnoj Gori postoji stav da nam pripada neka vrsta naknade za korišćenje potencijala tj. akumulacije Bilećkog jezera.

- Ono što mi potenciramo je da se nađe pravedno rješenje. Nije nam ideja da ugrozimo naše susjede ili bilo koga drugog ali isto tako ne smijemo raditi ni u korist svoje štete, ne smijemo da žmurimo i ne smijemo odustajati od nečega što nam brojne deklaracije, pravila i međunarodne konvencije dozvoljavaju - naglasio je Mujović.

On se osvrnuo i na projekat izgradnje HE Buk-Bijela.

- HE Buk Bijela je predmet interesovanja javnosti u sve tri države. Kao neko ko zna dobro šta su prednosti i mane našeg energetskog sistema i koliko nam fali električne enrgije i novih kapaciteta bilo bi iluzorno očekivati da budem protiv energetskog projekta, pogotovo onog iz oblasti obnovljivih izvira elektirične energije. Ipak, koliko god ja volio energetiku, prije svega volim i poštujem svoju zemlju i njene zakone i njima se povinujem, poštujem odluku Skupštine Crne Gore i posebno dugogodišnju borbu generacija prije mene da se zaštiti taj biser Evrope i suza Evrope Tara i Nacionalni park Durmitor. Sigrno neću uraditi ništa što će biti u korist naše štete, odnosno što će ugroziti Taru i NP Drmitor - kategoričan je Mujović.

On je dodao i da Crna Gora neće biti kamen spoticanja ili barijera u realizaciji projekta drugih nama bliskih i susjednih država.

- Jedino što tražimo jesu validna naučna mišljenja i stavovi da li taj projekat ugrožava Crnu Goru odnosno NP Durimitor ako govorimo o Buk Bijeloj. Ako ne ugrožava, apsolutno u Crnoj Gori nećete imati problem - rekao je Mujović i podvukao da, kao zvanični predstavnik Crne Gore poručuje da naša država neće žmuriti, neće raditi u korist svoje štete, neće se sklanjatu sa puta "jer znamo šta je naš interes, ali da nećemo biti nikome smetnja u razvoju ukoliko to ne ugrožava naše potencijale."

Mujović je istakao i da, u duhu saradnje, želi da se uključe i svi ostali iz regiona, jer naše zajedništvo i naša snaga su dobro za sve nas.

- Svi se mi nalazimo u istom vozu energetske tranzicije koji će još dugi niz godina prolaziti kroz gudure i klisure da bi došao do toga da imamo dovoljne količine zelene energije za sve i dovoljno radnih mjesta za sve kojima energetska tranzicija prijeti da uzme parče hljeba iz ruke - naveo je on.

Kako su kazali, Mujović je podsjetio da Crna Gora ima kapacitet od 900 MWH.

- Godišnje možemo proizvesti oko tri i po miliona GWH električne energije. Iako najveći dio električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora, naš veliki problem je što nam je esencija i najvažniji energetski objekat u zemlji Termoelektrana Pljevlja koja nam daje toliko potrebnu baznu energiju i koja participira sa više od 40% u ukupno proizvedenoj električnoj energiji - podsjetio je on dodajući da je stav Evropske unije po pitanju uglja vrlo jasan.

- Ako pretendujete da budete dio EU onda nemate veliki prostor za manevar - morate se povinovati načelima, što u našem slučaju znači da u skoroj budućnosti moramo odustati od naše TE. Odustati od tako kapitalnog objekta je sve samo nije lako. Teško je i sa energetskog aspekta a još teže sa socijalnog i ekonomskog, jer moramo imati na umu da TE Pljevlja vezuje za sebe i Rudnik uglja Pljevlja sa preko 1.200 zaposlenih - istakao je Mujović.

Na sreću, dodao je ministar, Crna Gora je zemlja koja ima jako veliki prirodni potencijal, uglavnom neiskorišten, u suncu vjetru i vodi.

- Imamo veliko interesovanje stranih investitora za ulaganja u energetski sektor. Potpuno iskren da budem, smatrao bih se vrlo neuspješnim i nedostojnim ministarske pozicije ako takvu situaciju ne uspijem iskoristiti i za mandata svog i ove Vlade ne budemo napravili značajne iskorake u energetskom sektoru i stvorili preduslove da napravimo adekvatnu alterantivu TE Pljevlja - kategoričan je ministar Mujović.

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da je tema sastanka bila i mogućnosti zajedničkih nastupa, posebno prema Energetskoj zajednici.

- Razgovarali smo kako da budemo što jedinstveniji, kako da budemo zajedno, kako da zajedno nastupamo prema Energetskoj zajednici i kako da branimo naše zajedničke ciljeve. Crna Gora jeste mala geografski, ali nemajmo iluzije da bilo koja druga zemlja, veća, geografski, kapacitetom, može sama napraviti neke značajne iskorake. Ako smo zajedno onda smo snažni, ako smo odvojeni i ako razdvojeno djelujemo bojim se da smo lak plijen ili bolje reći "jedna slamka među vihorove" i da ne možemo puno toga učiniti - istakao je on.

Na sastanku je, kako su istakli, bilo riječi i o jačanju prenosnih kapacteta, posebno Transbalkanskog koridora.

Ministarka energetike i rudarstva u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović istakla je da je svima potrebno za budućnost više električne energije, posebno zelene energije, kao i gasa, a jedini način da do toga dođemo je izgradnja novih kapaciteta.

- Ili ćemo svi biti na dobitku, tako što ćemo graditi nove elektrane i raditi na međusobnom povezivanju ili ćemo svi biti na gubitku, u smislu da ćemo biti manje energetski nezavisni, manje energetski bezbjedni, što pogotovo u uslovima energetske tranzicije i energetske krize nikom nije u interesu. Stav Srbije je da treba da radimo zajedno i da pokušamo jedni drugima da olakšamo ostvarivanje naših ciljeva - rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sastanka u Vladi Srbije.

Ona je istakla da Srbija ima značajnu trgovinsku razmjenu i sa Crnom Gorom i sa BiH, potpisane memorandume o saradnji u oblasti energetike, kao i zajedničke projekte koji se već realizuju.

- Posebno je važna izgradnja Transbalkanskog koridora, koji će povećati naše kapacitete na prenosnoj mreži, povezati tržišta Rumunije i Srbije sa tržištima BIH, Crne Gore i Italije, a takođe je i uslov za priključenje na mrežu RHE Bistrica, koja je za nas strateški važan projekat - rekla je Đedović Handanović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, zahvalio je ministarki Đedović Handanović na organizaciji sastanka, rekavši da je to deo napora za unapređivanje saradnje Srbije i Republike Srpske, ali i za proširivanje te saradnje unutar regiona.

- Republika Srpska ima interes da sarađuje sa drugima u regionu po energetskim pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Saglasili smo se radimo na daljem jačanju prenosne i distributivne mreže, koje je neophodno za priključenje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora - rekao je Đokić.

On je naglasio da će Republika Srpska učiniti sve da izgradnja HE Buk Bijela nastavi da se realizuje, kao i da su i Vlada Srbije i EPS pokazali da žele projekat nastavi da se razvija. Dodao je i da treba da se razrešavaju određena pitanja koja izazivaju zabrinutost u vezi sa zaštitom životne sredine, i da se prilikom dobijanja odgovora na ta pitanja pošte stav struke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.