NavMenu

Vlada čeka sa odlukom o Brskovu, aktivisti razočarani

Izvor: RTCG Nedjelja, 03.03.2024. 10:37
Komentari
Podeli
(Foto: Brskovo Mine/Tara Resources/Printscreen)
S odlukom da se raskine koncesioni ugovor sa švajcarskom kompanijom Tara Resources, koja je trebalo da otvori rudnik Brskovo u Mojkovcu, ipak će se sačekati, poručio je premijer Milojko Spajić. Neophodne su, kaže, ozbiljne pravne analize, kako bi država izbjegla plaćanje penala. S druge strane, u GI Zdravi Mojkovac smatraju da je Vlada podlega pritiscima i da nijesu odgovorili očekivanjima građana.

Iako radna grupa za analizu ugovora o koncesiji sa kompanijom Tara Resources prije dva dana nije dala saglasnost za otvaranje rudnika Brskovo, umjesto verifikacije njihove odluke slijedi novo očekivanje.

- Vidjeli smo da je lokalno raspoloženje prema tom projektu jako negativno, negdje svi razumijemo jednu takvu situaciju, međutim sa druge strane jako je bitno da svaku veliku odluku dobro promislimo, da vidimo konsekvence - kazao je premijer Milojko Spajić.

Akcije na koju bi država morala da plati u slučaju da se koncesija ukine bez valjanog razloga je previsoka, poručuje premijer. Zato se mora uraditi detaljna analiza ugovora.

- Ministarstvo finansija u komisiji je bilo rezervisano po tom pitanju jer nismo imali, nijesmo znali o rizicima koji slijede ukoliko raskinemo takav jedan ugovor. Mislim da je jedna duboka analiza međunarodne pravne kuće potrebna da bi smo mogli da analiziramo takve rizike koji mogu da proizvedu velike fiskalne posljedice po našu zemlju - rekao je Spajić.

Iz građanske inicijative Zdravi Mojkovac kažu da je takva odluka vlade zastrašujuća za sve građane. Sumnjaju i da se Ministarstvo finansija stavilo na stranu koncesionara, a država, kažu, podlegla pritiscima stranih ambasada i domaćih političara.

Dok se uveliko vijeća osudbini rudnika Brskovo kod građana Mojkovca podijeljena su mišljenja.


Dragićević: Poniženje crnogorskih institucija

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević saopštio je da je razočaran odlukom Vlade Crne Gore da se sačeka sa raskidom koncesionog ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara Resources, koja je trebalo da otvori rudnik Brskovo u Mojkovcu. Ističe da su stručnjaci o ovom slučaju već donijeli procjenu, a da je ovakva odluka Vlade nastavak poniženja crnogorskih institucija.

- Naši najbolji ljudi iz institucija u Crnoj Gori, iz civilnog sektora, radili su na tom slučaju mjesec dana, po četiri puta nedeljno, po skoro cijeli dan. Mi smo imali već mišljenja, posjetiću da je ugovor istekao sa koncesionarom za Brskovo, rudnik olova i cinka 29. jula prošle godine. Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu nije željela da izađe i verifikuje kraj toga ugovora. Gospodin Ervin Ibrahimović je bio decidan po tom pitanju. Ministar Saša Mujović i tada imao konsultaciju, određene dokumente, vidjelo se da se ugovor može bez problema raskinuti, ili se samo konstatovati da je ugovor istekao. Međutim, tražilo se formiranje komisije od strane vlade, komisija je formirana, iznijeli su svoje mišljenja, iznijeli su zaključke, institucije Crne Gore su taksativno pobrojale sve moguće stvari - kazao je Dragićević u emisiji "Pretres" koja se svakog petka emituje na sva tri medija Javnog servisa.

Ocijenio je da je vrijeme izgubljeno, te da je ovakva odluka Vlade nastavak poniženja crnogorskih institucija.

- Mi govorimo da naše institucije nijesu dovoljno dobre da donesu neku odluku koja je donešena. Kupuje se vrijeme od strane investitora. Zašto mislite da se to radi? Zato što je ovo zahtjev investitora da bi se kupilo šest mjeseci ili godinu dana da bi vidjeli da li će doći do političkih promjena. Jer i ovi investitori su jako agresivni kada su aktivni - istakao je aktivista.

Kada je lobiranje u pitanju, navodi da su bili umješani ambasadori.

Podsjeća da je slična situacija bila u Makedoniji, gdje investitor uopšte nije planirao otvaranje rudnika, već je došao do finalnih papira i rudnik prodao.

- U Makedoniji su to uradili za 175 mil EUR. Imaju još jedan projekat u Srbiji, jedan u Bosni i Hercegovini. To je jedna šema koja je jako velika, pričamo o stotinama miliona, da ne kažem milijardama eura, i sada se kupuje to vrijeme. Danas je isto tako, mislim, i ponižen ministar Mujović, koji se od početka zalaže da se ovaj loš posao po Crnoj Gori potpuno raskine, da bi mogli da nastave i da rade. Međutim, taktika gospodina Spajića, kada je riječ o suočavanju sa problemima, kao i za policiju, kao i za gospodina Milovića i ovaj za rudnik Brskovo je, da stavimo te probleme pod tepih, pa će se eventualno riješiti - kazao je Dragićević za RTCG.

Ističe da je jako važno da se rudnik zakonski ne može otvoriti iz hiljadu i jednog razloga.

- Jedan od tih razloga je da ne može da se donese detaljni prostorni plan. Drugi je razlog da je aneksom 4 ugovora, investitor na sebe preuzeo ulogu države i rekao da država nije odgovorna u slučaju da ne može da ispoštuje bilo što. Ne možemo da izvozimo cinabarit, ta ruda ima živu. Hiljadu i jedna stvar ima za razotkriti tog rudnika. Danas je to samo trebalo konstatovati. Mi smo ušli, da ja ne kažem, izdaju države danas. Jako sam razočaran - zaključio je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.