NavMenu

Proizvodnja struje iz otpada - U okviru deponije Možura gradiće se elektrana na biogas

Izvor: eKapija Srijeda, 28.02.2024. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Preduzeće Možura planira da na lokaciji istoimene deponije izgradi postrojenje za proizvodnju električne energije iz deponijskog biogasa.

To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je preduzeće podnijelo Agenciji za zaštitu životne sredine.

U dokumentu stoji da je izgradnja biogasne energane planirana na lokaciji deponije Možura, na platou pored postojećeg postrojenja za sagorijevanje sa eko-bakljom.

Ukupna površina ove parcele iznosi 24 hektara, prostor je predviđen za sanitarnu deponiju i reciklažni centar. Na toj lokaciji se nalaze sve četiri sanitarne kade, kao i kompletna infrastruktura neophodna za efikasno funkcionisanje savremene sanitarne deponije.

Buduća biogasna energana imaće kapacitet 0,999 MW, a cijelo postrojenje biće pozicionirano pored postojećeg postrojenja za sagorijevanje sa eko-bakljom. Prostor za sakupljanje (aspiraciju), tretman, spaljivanje i proizvodnju električne energije iz biogasa zauzima površinu od 1.200 m2.

U dokumentu se podsjeća da su opštine Bar i Ulcinj na lokaciji Možura u Baru izgradile savremenu regionalnu deponiju za zbrinjavanje komunalnog otpada.

- Cilj ekstrakcije deponijskog gasa (LFG) jeste njegova konverzija u koristan oblik energije, odnosno proizvodnju električne energije i tople vode sagorijevanjem deponijskog biogasa proizvedenog u sanitarnim kadama. Procjenjuje se da svaki milion tona čvrstog komunalnog otpada na deponiji može da proizvede približno 300 m3 LFG u minuti - navedeno je.

Kako je pojašnjeno, biogasne energane su postrojenja koja koriste bakteriološki proces koji se naziva anaerobna digestija (za dobijanje biogasa iz stajnjaka životinjskog porekla, drugih organskih đubriva, energetskih usjeva i
poljoprivrednih ostataka). Anaerobna digestija je stabilna i dokazana tehnologija koja pruža rješenje za
snabdijevanje energijom, uz brigu za životnu sredinu.

- Pretvaranjem otpada u energiju, elektrane na biogas redukuju neprijatne mirise i patogene bakterije, proizvode visokokvalitetno đubrivo i značajno smanjuju emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Za razliku od "fosilnog" prirodnog gasa, biogas je uglјenik neutralan obnovljivi izvor energije. Od svih obnovljivih izvora energije (sunce, vjetar, voda) biogas je najznačajniji za zaštitu životne sredine - ističe se u Elaboratu.

Sama deponija Možura se sastoji od tijela deponije, sistema za tretman deponijskog gasa, bazena za prihvat
ocjednih voda, postrojenja za tretman i ispuštanje ocjednih voda, spoljašnjeg drenažnog sistema za sakupljanje površinske atmosferske vode i vode od pranja točkova, opreme za mjerenje otpada, prostora za kontrolu i analizu otpada i prostora za privremeno skladištenje otpada.

- U cilju efikasnijeg upravljanja otpadom i rada deponije, ovim projektom je predviđena izgradnja biogasne energane na platou pored postojećeg postrojenja za sagorijevanje sa eko-bakljom. Sistem za generacijsko spaljivanje deponijskog biogasa bi se sastojao od 1 + 1 kontejnerske jedinice, kako bi se maksimalno povećala varijabilnost protoka deponijskog biogasa i maksimalno povećao radni vijek - piše u opisu projekta.

Elementi biogasne energane su plato za predtretman, trakasti temlji za kontejnerske generatore, šaht veza – cjevovoda od postojećeg kaptacionog sistema, ventili za usmjeravanje toka deponijskog biogasa, primarni tretman uklanjanje vlage, sekundarni tretman biogasa uklanjanje H2S u aktivnom uglju, kontejnerski generator struje 0.999 MW 1 (gen set1), kontejnerski generator struje 0.999 MW 2 (gen set2) - rezervni, inoks cjevovod i inox cjevovod sa izolacijom, radni i sigurnosni ventili, jama za prihvat vode od kondenzata i sa pumpom za pebacivanje u lagunu, ostale pomoćne instalacije i MBTS trafo stanica energane za transformaciju izlaznog napona generatora 0.4/10kV sa kablovskim vodom do postojeće TS 10/0.4kV.

Pozicija izgradnje novoprojektovane energane biće priključena na postojeću infrastrukturu. Uz samu energanu se nalazi makadamski put, dok se u neposrednoj blizini priključuje na asfaltirani put kojim se povezuje sa ostalim objektima na deponiji.

- Primjenom biogasnog kogenerativnog postrojenja - CHP tehnologije obezbjeđuje se veća ukupna energetska efikasnost. Pored proizvodnje električne energije, ova postrojenja efikasno generišu i toplotu iz jedinice koja sagorijeva deponijski biogas. Energiju deponijskog biogasa CHP projekti mogu koristiti putem motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, gasnih turbina ili mikroturbinskih tehnologija - objašnjeno je.

Na sanitarnoj deponiji Možura biće korišćena tehnologija za proizvodnju električne energije iz LFG. Energana na biogas sastojaće se od dva kontejnerska generatorska seta kapaciteta 0,999 MW koji će biti paralelno vezani i biće pozicionirani na trakastim temeljima. Dva seta neće raditi istovremeno, već će u slučaju problema ili prestanka rada jednog, njegovu ulogu preuzeti drugi generator.

Generatori će biti vezani za trafo stanicu izlaznog napona 0.4/10kV sa kablovskim vodom do postojeće TS 10/0.4kV.
Prije ulaska gasa u generatore, gas će proći kroz dvije vrste predtretmana, primarni i sekundarni. Primarna obrada uključuje hlađenje i kompresiju biogasa, koji uklanjaju čestice i vlagu. Sekundarna obrada koristi niz postupaka prečišćavanja, hemijskih i fizičkih, zasnovanih na krajnjoj upotrebi.

U dokumentu se navodi i da tehnologija za proizvodnju električne energije iz LFG uključuje motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. To je, kako je pojašnjeno, najčešće korišćena tehnologija konverzije kada je LFG u pitanju zbog relativno niske cijene, visoke efikasnosti i veličine motora koji obezbjeđuje ekstrakciju biogasa na mnogim deponijama.

- Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem se koriste na deponijama gdje postoji mogućnost ekstrakcije onolike količine biogasa koja je dovoljna za proizvodnju 800kW do 3MW ili gdje su održive stope protoka deponijskog biogasa u motorima približno 500 do 1850 m3/h pri 50 % metana. Više motora istovremeno se može kombinovati za projekte veće od 3 MW - stoji između ostalog u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.