NavMenu

Širom Crne Gore niču solarne i vjetroelektrane, najavljeni projekti vrijedni stotine miliona eura - Retrospektiva 2023, investicije u oblasti energetike

Izvor: eKapija Petak, 16.02.2024. 07:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Erich Westendarp)
Ulaganje u obnovljive izvore energije u Crnoj Gori sve više uzima maha, pa je trend najava novih investicija započet u 2022. nastavljen i tokom prošle godine. I dok država već više od 40 godina nije izgradila nijedan veliki energetski objekat, privatni investitori su pokrenuli projekte čija se vrijednost mjeri stotinama miliona eura.

Najavljena je gradnja više solarnih i vjetroelektrana širom Crne Gore, potpisani su i prvi ugovori za priključenje ovih energetskih objekata na elektroprenosni sistem, a u rad je puštena prva solarna elektrana na zemlji.

Potencijale obnovljivih izvora prepoznaje i Elektroprivreda, koja takođe planira nekoliko investicija. Nastavljena je realizacija projekta Solari, čeka se početak gradnje VE Gvozd, gradiće solarnu elektranu na Slanom jezeru...

Planova i najava u segmentu energetike bilo je mnogo. Mi vam predstavljamo one koji su obilježili godinu za nama, bar kada je riječ o pažnji čitalaca eKapije.

SE Montechevo Cetinje

U januaru prošle godine najavili smo planove kompanije CWP Europe da u Crnoj Gori izgradi solarnu elektranu Montechevo, ukupne instalisane snage 400 MW. Elektrana će biti izgrađena na katastarskim opštinama Lastva, Čevo i Prentin, na teritoriji Prijestonice Cetinje, a vrijednost investicije je oko 360 mil EUR.

Predviđena je fazna realizacija projekta. Početak izgradnje solarne elektrane očekuje se početkom 2025. godine, a završetak radova i njeno puštanje u rad godinu dana kasnije, odnosno 2026. godine. Nakon realizacije projekta, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori.

Očekivana godišnja proizvodnja buduće elektrane je oko 650 GWh, što je dovoljno za snabdijevanje zelenom energijom više od 154.000 domaćinstava.


Vlada je ovoj kompaniji, tačnije preduzeću Sun Horizon koje posluje u okviru CWP Europe početkom prošle godine izdala i urbanističko tehničke uslove za gradnju solarne elektrane.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/lukasbieri)Ilustracija


VE Bijela Šavnik

U naselju Malinsko u Šavniku planirana je izgradnja vjetroelektrane (VE) Bijela ukupne instalisane snage 118,80 MW.

U okviru kompleksa vjetroelektrane Bijela na osnovu preliminarnih podataka predviđena je izgradnja 18 identičnih vjetrogeneratora koji će biti raspoređeni na precizno određenim lokacijama, ukupne instalisane snage 118,80 MW. Površina lokacije koju zahvataju samo planirani vjetrogeneratori iznosi oko 18 ha.

Ugovor o gradnji ove vjetroelektrane potpisale su krajem septembra kompanije Sistem MNE i Simes inženjering iz Crne Gore i Alcazar Energy iz Švajcarske. Kako je tada rečeno, vrijednost investicije je 200 mil EUR, a izgradnja bi trebalo da krene 2025. godine.

Solarni park Vuča Rožaje

Višemilionska ulaganje u obnovljive izvore energije planira i kompanija BSD Mont iz Podgorice koja je otkupila dio zemljišta bivše Agrobisernice koja je poslovala na teritoriji Rožaja. Kako smo pisali početkom prošle godine, ta kompanija će, u saradnji sa poslovnim partnerima iz Mađarske, na lokalitetu Vuča graditi solarni i vjetro park, te ulagati u razvoj stočarstva i poljoprivrede, uključujući i biljnu proizvodnju. Vrijednost investicija procjenjuje se na 200 mil EUR.

Kada je riječ o ulaganju u solar, kompanija na lokalitetu Vuča planira gradnju solarnog parka koji će predstavljati sistem od tri elektrane i se na cca 194 hektara. Ukupna instalisana snaga elektrana iznosi 123,6 MW.

Vlada je ovom preduzeću izdala i urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije.

Solar Power - SE na Cetinju

Gradnju solarne elektrane na Cetinju planira i kompanija Solar Power. U naseljima Velestovo i Prentin do predviđena je gradnja elektrane ukupne snage 150 MW. Površina lokacije je cca 1.295.540 m². Vlada je u martu kompaniji izdala i urbanističko-tehničke uslove.

Takođe, Agencija za zaštitu životne sredine dala je zeleno svjetlo na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za realizaciju ovog projekta.

(Foto: Mina/Čevo solar)

Čevo solar Cetinje

I dalje smo na Cetinju, gdje je krajem prošle godine u rad puštena prva solarna elektrana na zemlji u Crnoj Gori instalisane snage 4,4 megavata (MW).

SE Čevo Solar izgrađena je na Čevu na površini od 70.000 metara kvadratnih. Na godišnjem nivou proizvodiće 6.064.522 kilovat sata (kWh) električne energije. Njena veličina ogleda se i u broju solarnih panela - čak 8.112, snage 545 Wpu.

Investitor je preduzeće Čevo solar.


Kompletnu listu možete investicija u oblasti energetike možete pogledati OVDJE.

Takođe, pogledajte koji su to projekti obilježili prošlu godinu u oblasti SPORTA, ZDRAVSTVA, TRGOVINE, POLJOPRIVREDE, NEKRETNINA, TURIZMA i SAOBRAĆAJA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.