NavMenu

Proizvodnja struje iz otpada - Izgradnja spalionice koštala bi najviše 100 mil EUR, za bioenerganu potrebno 1,7 miliona

Izvor: Dan Ponedjeljak, 05.02.2024. 07:10
Komentari
Podeli
Ilustracij (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracij
Spalionica je budućnost ne samo Podgorice, već cijele Crne Gore, kazao je Aleksandar Božović, direktor preduzeća Deponija. Za ovaj projekat biće potrebno najviše 100 mil EUR, u zavisnosti od toga šta bi ona podrazumijevala. Još jedan značajan projekat je izgradnja bioenergane, koja bi koštala 1,7 mil EUR.

Prema njegovim riječima Deponija u novembru zabilježila najbolji rezultat prodaje sirovina od kad je otvorena.

- Nikada se nije desilo da za mjesec 507 tona sirovina izađe sa naših vaga. To je najbolji rezultat u istoriji Deponije. Postavili smo ciljeve koji su jako izazovni. Preduzeće posmatramo fabrikom, ne sirovina, već već fabrikom novca. Tako da krećemo u projekat Bioenergane koja je takođe, jedna mini fabrika, a zatim krećemo u studiju izvodljivosti za spalionicu. To su sve izuzetni potencijali koje ima preduzeće - rekao je Božović.

On kaže da je spalionica budućnost ne samo Podgorice već Crne Gore i nešto što je neophodno.

- Sanitarne kade imaju svoj vijek trajanja, a to je između pet i šest godina. Međutim, sanitarna kada broj 4 je počela da se puni u maju, junu prošle godine i već smo do sada došli do 30% popunjenosti. Tako da neće biti pet, šest godina, nego će biti maksimalno tri godine. Moramo hitno da krenemo u projekat pete i šeste sanitarne kade kako bismo napravili potencijalni prostor da narednih sedam, osam godina imamo zbrinuti komunalni otpad. U tom periodu pokrenuli bi kompletnu proceduru za spalionicu i stvorili sve pretpostavke da se to desi do kraja 2028. godine. To je projekat koji maksimalno može koštati 100 mil EUR. Neke su procjene da možemo da proizvodimo prilično veliku električnu energiju - rekao je Božović.

Božović kaže da kada se zatvori sanitarna kada 6 sa takvim načinom odlaganja je završeno, a do tada će spalionica biti gotova.

- To je projekat koji zauzima prostor između 600 i 800 kvadrata koji nam je neophodan za sami pogon. U pitanju je mini fabrika i taj projekat možda košta od 35 do 100 miliona, u zavisnosti šta želimo. Da li ćemo toplotnu energiju i električnu, jednu i drugu, da li ćemo za cijelu Crnu Goru ili samo za Podgoricu i region - ističe Božović.

Što se tiče Bionergane ona bi koštala do 1.700.000 EUR.

- Tačne cifre pokazaće studija. Procjena je da će se ona otplatiti za pet, šest godina i da će poslije toga svake godine u narednih 20 godina uzimari po 1.000 eura dnevno od električne energije - navodi Božović.


Kupuju drobilicu

Božović je kazao da će kupiti novu mehanizaciju, od čega je recimo buldožder već nabavljen. On je istakao da planiraju kupovinu drobilice za kabasti i građevinski otpad.

- Za drobilicu možemo da raspišemo tender i očekivati je do kraja maja. Iskoristićemo je za više stvari. Pored toga za kabasti otpad koji raste iz godine u godinu i na taj način ćemo spriječiti potencijalne požare ljeti. Ona će nekih sedam, osam kamiona pretvarati u jedan - ističe Božović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Prostorni plan opredjeljuje razvoj crnogorske privrede u naredne dvije decenije

Prostorni plan može doprinijeti reformi cijelog sistema u svim oblastima i zasigurno će opredijeliti razvoj crnogorske privrede u narednih 20 godina. Ovo je poručeno sa završnog okruglog stola koji su Privredna komora i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine organizovali u okviru javne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.