NavMenu

Šurlan: Izgradnja brze pruge Beograd-Niš do 2029, u toku izrada projektne dokumentacije

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.01.2024. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ben Garratt/Unsplash)Ilustracija
Za izgradnju dvokolosječne, elektrificirfane pruge za brzinu od 200 km/sat između Beograda i Niša, koja će biti duga 230 kilometara u toku je priprema projektne dokumentacije, a procijenjena vrijednost radova je 2,775 mlrd EUR. Od toga Evropska unija obezbjeđuje donaciju od 610 mil EUR. Očekuje se da ova brza pruga bude izgrađena tokom 2029. godine, istakao je za list Pruga Nebojša Šurlan, generalni direktor Infrastrukture željeznice Srbije, a prenosi sajt ovog preduzeća.

- U toku je i izrada projektno-tehničke dokumentacije za prugu od Niša do Preševa, čija bi rekonstrukcija mogla da počne u 2025. godini i da bude završena 2028. godine. I prugu na međunarodnom željezničkom Koridoru 10 Stara Pazova – Šid – državna granica sa Hrvatskom gradićemo za brzinu od 200 km/sat, a priprema tehničke dokumentacije za ovaj projekat takođe je u toku. Čeka nas i rekonstrukcija barske pruge od Valjeva do Vrbnice, kao i veći broj regionalnih pruga kao što su Vrbas – Sombor, Pančevo Glavna – Banatsko Miloševo – Čoka – Subotica, i Stalać – Kraljevo – Rudnica, ali i izgradnja nove pruge (Jovanovac) – Rasputnica "Cvetojevac" – Sobovica. I na teritoriji Beograda čekaju nas dva značajna projekta. Jedan je izgradnja nove pruge duge 19 kilometara na relaciji Zemun Polje – aerodrom Nikola Tesla – Nacionalni stadion Surčin, koja je neophodna za potrebe manifestacije EXPO 2027. Drugi je izgradnja drumsko-željezničke obilaznice oko Beograda, od Bubanj potoka, preko Vinče do Pančeva, gdje će dužina pruge iznositi 28,8 km, a omogućiće da se saobraćajni tokovi u potpunosti izmjeste iz centra glavnog grada, uključujući i željeznički transport opasnih materija. Cilj nam je da sve ove projekte završimo do 2030. godine - ukazao je Šurlan.

Kada je riječ o Jedinstvenom dispečerskom centru, koji će se nalaziti u željezničkoj stanici Beograd Ranžirna u Makišu, za njega je, kako je kazao Šurlan, izrada projektno-tehničke dokumentacije završena i stekli su se uslovi za izvođenje radova. Vrijednost radova na izgradnji JDC iznosi oko 115 mil EUR.

- Riječ je o modernom dispečerskom centru sa sistemima za upravljanje i kontrolu željezničkog saobraćaja. Jedinstveni dispečerski centar omogućiće podizanje nivoa bezbjednosti željezničkog saobraćaja na najviši nivo, efikasnije upravljanje željezničkog saobraćaja na srpskim prugama, kao i optimalnu iskorišćenost infrastrukturnih kapaciteta za potrebe teretnog i putničkog saobraćaja. Jedinstveni dispečerski centar obuhvatiće sve pruge kojima trenutno upravlja Infrastruktura željeznice Srbije kao i buduću prugu za velike brzine između Beograda i Subotice, – rekao je Šurlan.

U toku je, kako je podsjetio, i modernizacija i automatizacija 35 putnih prelaza, zahvaljujući sredstvima. Planirano je da do kraja maja 2024. radovi na svih 35 prelaza budu završeni.

- Najviši nivo obezbjeđenja saobraćaja na putnim prelazima je denivelacija pruge i puta, što je učinjeno prilikom izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada, gdje neće biti ni jednog ukrštanja pruge i puta u nivou. Tako će biti i na brzim prugama Novi Sad – Subotica, Beograd – Niš i na drugim brzim prugama u Srbiji, – objasnio je Šurlan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

Ze rekonstrukciju željezničke infrastrukture potrebno 80 mil EUR - Od EIB predviđen zajam od 40 miliona, data saglasnost na ugovor o kreditu

Za rekonstrukciju željeznice, tačnije za finansiranje projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica potrebno je ukupno 80 mil EUR. Od toga će 40 miliona biti obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke, a na poslednjoj sjednici Vlada je usvojila informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu i prihvatila Predlog nacrta Ugovora. Kako su

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.