NavMenu

U Srbiji se rekonstruiše oko 300 kilometara željezničkih kolosjeka - U toku priprema dokumentacije za još 720 kilometara magistralnih pruga

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 10.01.2022. 09:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Benjamin Wagner/unsplash)Ilustracija
Infrastruktura železnice Srbije saopštila je da je 2022. godinu započela radovima na rekonstrukciji i modernizaciji oko 300 kilometara pruga.

Kako se navodi u saopštenju, u završnoj fazi je izgradnja pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad (75 km), nedavno su počeli i radovi na izgradnji dionice od Novog Sada do Subotice (108 km), a privode se kraju i radovi na dionici međunarodnog želiezničkog Koridora 10 između Jajinaca i Male Krsne (68,8 km).

Pored toga, kako se navodi, u septembru prošle godine počeli su radovi na pruzi Niš - Brestovac (22,8 km) kao dijelu međunarodnog željezničkog Koridora 10 između Niša i Preševa, a u oktobru i na izgradnji pruga od velikog međunarodnog značaja Subotica - Horgoš (26,6 km).

Kada se na to dodaju i regionalne pruge ukupne dužine oko 150 kilometara, čija je rekonstrukcija završena u 2021. godini, to znači da se u godini za nama radilo ukupno na oko 450 kilometara pruga u Srbiji.

Riječ je o regionalnim prugama Niš - Zaječar (108 km), Kumane - Banatsko Miloševo (28,5 km) i Novi Sad - Bogojevo (9,5 km staničnih koloseka).

Svi radovi na izgradnji pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada u završnoj su fazi.

U toku su statički testovi na geometriji kolosjeka i kontaktnoj mreži, kao i statička testiranja signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih sistema.

Nakon toga, specijalizovana kompanija DBST, obaviće tokom januara i februara dinamičko testiranje pruge za velike brzine, na dionici Beograd Centar - Stara Pazova.

To znači da će komercijalna eksploatacija brze pruge od Beograda do Novog Sada biti tehnički omogućena u martu 2022. godine, odnosno nešto duže od četiri i po godine od kako je početkom radova na tunelu "Čortanovci" počela izgradnja pruge za velike brzine.

U okviru dionice brze pruge do 200 km/sat Novi Sad - Subotica - Kelebija u toku je izgradnja novog podvožnjaka u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, kao i rekonstrukcija željezničke stanice Novi Sad, a završetak ta dva projekta usklađen je sa završetkom izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad.

Planirani završetak radova na dionici Novi Sad - Kelebija je novembar 2024. godine.

Radovi na modernizaciji pruge Jajinci - Mala Krsna, na međunarodnom željezničkom Koridoru 10 kroz Srbiju u završnoj su fazi.

U okviru izgradnje pruge Subotica - Horgoš, u prethodna tri mjeseca izgrađeno je 3,6 km donjeg stroja pruge od Horgoša prema Bačkim Vinogradima, a u toku su pripremne aktivnosti za polaganje 4,5 km gornjeg stroja od Subotice u pravcu Horgoša.

Iako je rok za završetak radova novembar 2022. godine, izvođači najavljuju izgradnju ove pruge prije ugovorenog roka. Nova pruga biće elektrificirana i osposobljena za brzine do 120 km/sat.

Pruga Niš - Brestovac biće završena do juna 2023. godine, uključujući i izgradnju osam novih armirano-betonskih mostova, na mjestu postojećih koji će biti uklonjeni.

Najduži od osam novih mostova biće most preko Južne Morave kod Malošišta, čija će dužina biti 180 metara.

Rekonstruisana pruga Niš - Brestovac biće osposobljena za brzine do 120 km/sat.

Pored svega toga, završen je tender i u toku je razmatranje ponuda za izgradnju tunela Stalać - Đunis, na brzoj pruzi Beograd - Niš, dok tenderska procedura za modernizaciju pruge Niš - Dimitrovgrad i dalje traje, pa se naredne godine očekuje početak radova na tim projektima.

Ukupno je u proteklih sedam godina završena rekonstrukcija 227 kilometara magistralnih i 529 kilometara regionalnih pruga, odnosno ukupno oko 750 kilometara pruga u Srbiji.

Pored toga, u toku je priprema dokumentacije za modernizaciju i rekonstrukciju još oko 720 kilometara magistralnih pruga u Srbiji, što treba da se realizuje u narednih nekoliko godina.

Riječ je o prugama Sićevo - Dimitrovgrad, sa obilaznicom oko Niša, Stalać - Đunis, Valjevo - Vrbnica na barskoj pruzi, obilaznica Beli Potok - Vinča - Pančevo, Resnik - Velika Plana - Niš - Preševo - državna granica sa Sjevernom Makedonijom, Stara Pazova - Šid.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.