NavMenu

Ulaganja u nekretnine rastu, u kompanije i banke prepolovljena - Ukupan priliv stranih investicija 714,98 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 27.12.2023. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Public Domain Pictures)
Ukupan priliv stranih direktnih investicija na kraju oktobra iznosio je 714,98 mil EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG). To je 23,87% manje u odnosu na uporedni period, a ovaj rezultat je, kako je pojašnjeno, posljedica pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga i investicija u kompanije i banke, kao i po osnovu povlačenja ulaganja iz inostranstva.

Neto priliv stranih investicija iznosio je 379,90 mil EUR, što je za 44,69% manje u odnosu na isti period 2022. godine.

- U formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv od 458,17 mil EUR, što čini 64,08% ukupno ostvarenog priliva - pokazuju podaci.

U strukturi vlasničkih ulaganja investicije u kompanije i banke iznosile su 77,85 mil EUR i bilježe pad od 50,79%.

Sektor nekretnina jedini je koji i dalje bilježi rast, ovog puta od 2,80%, pa su ulaganja u ovaj sektor iznosila 380,32 mil EUR.

- Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 225,78 mil EUR ili 31,58% ukupnog priliva, što je za 34,16% manje nego u istom periodu prethodne godine - navodi se u Biltenu Centralne banke.

Kada je riječ o zemljama iz kojih je stigao najveći iznos investicija, situacija je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec.

Tako su građani Srbije na prvom mjestu sa ualganjima u iznosu od nešto preko 122 mil EUR. Slijede Rusi koji su investicijama vrijednim oko 94 mil ER, a zatim Turci koji su u Crnu Goru uložili oko 63,18 mil EUR.

Upravo su državljani ovih zemalja i prednjačili kada je riječ o investicijama u sektoru nekretnina. Državljani Srbije dominiraju sa iznosom investicija od 66,6 mil EUR. Rusi su u nekretnine uložili 46,27 miliona, dok su iz Turske stigle investicije vrijedne nešto preko 40 mil EUR. Gotovo isti iznos uložili su i državljani Njemačke, koji sve više ulažu u tržište nepokretnosti u Crnoj Gori.

Ukupan odliv stranih direktnih investicija u periodu od januara do oktobra iznosio je 344,08 mil EUR, što je za 28,11% više u odnosu na uporedni period.

- Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 72,75 mil EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosila 271,33 miliona - zaključuju iz CBCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.