NavMenu

Strane investicije i dalje u značajnom padu - Ulaganja u privredu niža za 52,35%, raste samo tržište nekretnina

Izvor: eKapija Nedjelja, 19.11.2023. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Pad stranih direktnih investicija u Crnoj Gori je nastavljen, pa je ukupan priliv na kraju septembra iznosio 631,36 mil EUR. Podaci Centralne banke pokazuju da je to pad od 26,14% u odnosu na uporedni period, što je, kako su pojasnili, rezultat pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga i investicija u kompanije i banke, kao i po osnovu povlačenja ulaganja iz inostranstva.

Neto priliv stranih direktnih investicija u periodu od januara do septembra ove godine, gotovo je prepolovljen. Naime, podaci pokazuju da je neto priliv iznosio 320,37 mil EUR, što je za 47,14% manje u odnosu na isti period lani.

- U formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv od 403,87 mil EUR, što čini 63,97% ukupno ostvarenog priliva - navedeno je u Biltenu CBCG.

U strukturi vlasničkih ulaganja investicije u kompanije i banke iznosile su 68,68 mil EUR, što je pad od 52,35%. Rast i dalje bilježe jedino ulaganje u nekretnine, pa je u ovaj sektor investirano 335,19 mil EUR, što je 4,03% više u odnosu na uporedni period.

- Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 197,91 mil EUR ili 31,35% ukupnog priliva, što je za 38,53% manje nego u istom periodu prethodne godine - pokazuju podaci.

Ako se osvrnemo na zemlje iz kojih ja zabilježen najveći priliv stranih direktih investicija, na prvom mjestu je Srbija sa 110,28 miliona. Slijede Rusija sa 82,46 mil EUR, te Turska sa 56,3 miliona.

Upravo ove zemlje su najviše ulagale u sektor nekretnina. Tako su državljani Srbije u Crnoj Gori kupili nekretnine u iznosu od 57,34 mil EUR, dok je iz Rusije stiglo oko 42,86 miliona. Značajna sredstva u nepokretnosti u Crnoj Gori uložili su i Njemci - 37,4 mil EUR, koji, kako često možemo čuti od stručnjaka, sve više prepoznaju Crnu Goru kao investicionu destinaciju. Nešto niži priliv u odnosu na Njemačku stigao je iz Turske, čiji su građani u nekretnine uložili 37,1 mil EUR.

Ukupan odliv stranih direktnih investicija u prvih devet mjeseci iznosio je 310,99 mil EUR, što je za 24,99% više u odnosu na uporedni period.

- Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 64,66 mil EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosila 246,33 mil EUR - pokazuju podaci CBCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.