NavMenu

Kompanija JAN3 želi da iskoristi hidroenergetski potencijal Crne Gore radi rudarenja bitkoina

Izvor: Capital Ponedjeljak, 18.12.2023. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gerd Altmann/ Pixabay)Ilustracija
Tema nedavno održanog sastanka kojem su prisustvovali Ben Van Hool i Samsonon Mow iz kompanije JAN3 koja se bavi kriptovalutama, princ Filip Karađorđević i premijer Crne Gore Milojko Spajić bile su Bitcoin hidro obveznice.

Ove obveznice bi iskoristile bogate hidroenergetske resurse Crne Gore za rudarenje BTC-a, stvarajući novi izvor prihoda za zemlju.

- Tim JAN3 pokrenuo je plodnu diskusiju o tome kako bitcoin može pomoći Crnoj Gori da iskoristi neiskorišćeni hidroelektrični potencijal i još mnogo toga - naveli su iz kompanije na Twitteru nakon sastanka u Vladi Crne Gore.

A šta su i kako funkcionišu Bitcoin hidro obveznice?

To je, pojednostavljeno, vrsta obveznica koja bi se vezala za mrežu rijeka u Crnoj Gori i velike količine energije koja je trenutno neiskorišćena. Ove obveznice bi bile podržane od strane hidroelektrana koje bi pomoću velike količine energije mogle rudariti bitcoin.

Na ovaj način, neiskorišćena proizvedena energija bila bi upotrijebljena za stvaranje nove vrijednosti Bitcoina. Ovo bi rezultiralo pozicioniranjem Crne Gore kao centra za tehnološke inovacije u kriptovalute i Bitcoin i na ovaj način naša država bi bila među privim državama na svijetu koje koriste ovu tehnologiju.

Bitcoinnews piše da ovo ne bi bio prvi slučaj obveznica zasnovanih na prouvodnji bitcoina putem energije dobijene iz prirodnih procesa, kao što je pokazalo nedavno odobrenje Komisije za digitalnu imovinu (CNAD) od El Salvadorove vulkanske veze.

Osim hidro obveznica, premijer Spajić je izrazio i interesovanje za osnivanje Bitcoin zajednice u zemlji, slično poznatim zajednicama Bitcoin Beach, Jungle i Lake.

Ove zajednice predstavljaju centre za usvajanje BTC-a, gdje stanovnici koriste BTC za svakodnevne transakcije, a preduzeća inkorporiraju digitalni novac u svoje poslovanje.

- Uspostavljanje Bitcoin zajednice u Crnoj Gori podstaklo bi inovacije i ekonomski rast, privlačeći preduzetnike i investitore u zemlju. To bi također promovisalo finansijsku inkluziju, pružajući pristup digitalnim valutama za one kojima tradicionalne finansijske institucije nedovoljno služe. Prihvatanje bitkoina premijera Spajića u skladu je sa njegovim jakim iskustvom u finansijama. Prije nego što je ušao u politiku, bio je na pozicijama u Goldman Sachsu i drugim istaknutim finansijskim institucijama, stekavši dragocjeno iskustvo u navigaciji globalnim finansijskim pejzažom - prenosi portal Bankar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Industrija

Bečko postrojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdijeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.