NavMenu

Toplifikacija Pljevalja odgođena za godinu dana

Izvor: Dan Ponedjeljak, 13.11.2023. 14:07
Komentari
Podeli
TE Pljevlja (Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)TE Pljevlja
Građanima Pljevalja toplifikacija grada obećava se već 40 godina, ali rok za ovaj posao opet se pomjera. Kada je u novembru 2021. godine izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin potpisao ugovor sa predstavnicima konzorcijuma, koji čine preduzeća Roto-Term Pljevlja i Synergy Tech iz Beograda, dato je obećanje da će prvi korisnici toplotnu energiju iz Termoelektrane (TE) Pljevlja dobiti 2024. godine. Međutim, sada iz EPCG kažu da će se toplotna energija iz Termoelektrane koristiti tek u grejnoj sezoni 2025/26 godine.

- Projektovanje je trajalo duže zbog usklađivanja sa prostorno-planskom dokumentacijom. Dinamički projekat do 2024/25. godine usklađen je sa ekološkom rekonstrukcijom TE Pljevlja, kao i sa modernizacijom tog postrojenja. Ova dva projekta garantuju toplotni izvor i pomoćnu kotlarnicu. Radovi na njima već se izvode, a realizacija izgradnje primarnog toplovoda II i III Faze-deonice i sekunardnih toplovoda do glavnih kotlarnica predviđena je za 2024. i 2025. godinu - kazao je za Dan Nikola Rovčanin izvršni direktor EPCG.

Rovčanin je rekao i da početak rada daljinskog grijanja neće biti vezano za grejnu sezonu 2024/25. godine, već da je došlo do pomjeranja za godinu dana.

- Povezivanje podstanica u gradu - gašenje kotlarnica i početak rada daljinskog grijanja u Pljevljima predviđeno je za 2025. godinu, odnosno početak grejne sezone 2025/26. - kazao je Rovčanin.

Da će doći do pomjeranja roka za prve korake u početku rada daljinskog grijanja u okviru projekta toplifikacije, prije dva dana u Pljevljima je potvrdio i premijer Milojko Spajić. On je nakon razgovora sa predstavnicima EPCG, saopštio da će se tek 2025. godine završiti radovi na toplifikaciji i da će tada doći do gašenja gradske Toplane u Skerlićevoj ulici.

Od početka rada pljevaljske Termoelektrane, početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, Pljevljacima se obećava toplifikacija grada, gdje bi izvor toplotne energije bio u Termoelektrani. Tokom devedesetih godina prošlog vijeka preduzeće Kosovo projekt uradilo je projekat toplifikacije grada. Međutim, i pored urađenog projekta, od preduzeća koje je radilo projekte toplifikacije u nekoliko gradova Srbije i čiji su kadrovi sprovodili takve projekte, do toplifikacije nije došlo. Vlade Demokratske partije socijalista (DPS-a) su gotovo pred svake izbore davale obećanje da će se uraditi toplifikacija grada. Sada bivši lider DPS- a Milo Đukanović je čak 2016. godine postavio kamen temeljac za radove na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane, odnosno na toplifikaciji Pljevalja, ali tu je sve stalo.

Nakon političkih promjena 2020. godine obje Vlade su dale obećanje da će posao na toplifikaciji biti urađen. Istini za volju počeli su radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane. Pljevljacima ostaje da čekaju i da se nadaju davno obećanoj toplifikaciji ako sve ne bude još jedan politički trik.

Građani sumnjičavi

Iako se iz Vlade i Elektroprivrede Crne Gore tvrdi da će toplifikacija grada biti završena, postoje i oni koji kažu da će ekološka rekonstrukcija biti završena ali da je toplifikacija pod znakom pitanja. Sagovornici Dana, koji još uvjek ne žele da o ovom pitanju javno govore, upozorili su na činjenicu da još uvjek nije završen glavni projekat toplifikacije grada, te da sumnjaju u čitavu priču o toplifikaciji.

Postoje i oni koji tvrde da je potrebno da radi Toplana u Skerlićevoj ulici, u centru grada, jer je ona paravan za skrivanje zagađenja vazduha koje vrše Termoelektrana i Rudnik uglja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.