NavMenu

Bumbari su prošlost: Robot Polly uspješnije oprašuje paradajz?

Izvor: Agroklub Subota, 07.10.2023. 11:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Grigoriev/Unsplash)Ilustracija
Upotreba robota u staklenicima i plastenicima nije novost. Do sada su se uspješno koristili za regulisanje zalijevanja, berbu, vezivanje biljaka, zaštitu bilja. Njihovim uvođenjem se smanjuje potreba za ljudskim radom, ali i finansijski izdatci.

Roboti mijenjaju pčele

U stakleniku finske kompanije Agrifutura na 4,6 hektara robotska platforma Polly preuzima ulogu pčela i bumbara u oprašivanju. Riječ je o projektu izraelskog startupa Arugga AI Farming, izvještava Hortidaily.

- Prošle zime smo postavili robot Polly na jedan hektar. Trenutni napredak u kvaliteti oprašivanja bio je evidentan. Ohrabreni konstantno pozitivnim rezultatima, proširili smo Pollynu ulogu, na kraju zamijenivši njime tradicionalno oprašivanje - kaže Sebastian Anttila, izvršni direktor kompanije Agrifutura.

Polly proizvodi snažne vibracije kako bi izbacio pelud iz cvijeća i oplodio ih, a za sada se koristi samo na paradajzu, piše NoCamels.

Budućnost uzgoja u plastenicima

Pred nama je novo vrijeme u kome će roboti biti nezamjenjivi u plasteničkoj proizvodnji. Anttlia navodi da je cilj povećanje prinosa i efikasnosti:

- Sa Polly smo uočili povećanje prinosa od 10% u poređenju sa našim prethodnim oslanjanjem na pčele. U jedinstvenim finskim uslovima, gdje je dan kraći i veća potreba za vještačkim osvjetljenjem, bumbari često ne uspijevaju oprašiti biljke. Polly se pokazala kao odličan zamjenski sistem.

Iz kompanije su rekli da su također imali uspješna ispitivanja s Arugginom tehnologijom za otkrivanje štetočina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.