NavMenu

Stiže zamjena za bumbare - Robot oprašuje paradajz u staklenicima

Izvor: Poljoprivreda.info Srijeda, 29.07.2020. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: bajinda/shutterstock.com)
Uskoro bi bumbare u komercijalnoj proizvodnji paradajza u zatvorenom prostoru mogli da zamijene roboti. Testiranje novih uređaja je u toku.

Izraelska kompanija Arugga Al Farming razvila je robota koji je u stanju da uspješno oprašuje paradajz u staklenicima i plastenicima.

On bi mogao da zamijeni radnu snagu u zemljama u kojima se ti usjevi oprašuju ručno. Takođe će zamijeniti gajene polinatore poput bumbara, najčešće korišćenih rješenja za oprašivanje u svijetu.

Kompanija planira da sarađuje sa uzgajivačima u Australiji, Belgiji i Kanadi kako bi procijenila učinak robota-oprašivača u usjevu paradajza. Cilj je da se prvo komercijalno robotsko rješenje za oprašivanje bude ponuđeno proizvođačima do kraja 2020. godine.

U članku australijske ABC Rural News, izvršni direktor Arugga Al Farminga, Iddo Geltner rekao je da je kompanija, nakon uspješnog testiranja u Izraelu, smišljeno odabrala Australiju za promociju novog tehnološkog rješenja.


- Po svijetu, oprašivanje u plastenicima obično obavljaju komercijalno uzgajani polinatori, ali oni ne oprašuju dobro u određenim uslovima, a uz to su zabranjeni u Australiji. Zato smo dizajnirali robota koji oprašuje paradajz iz staklenika krećući se kroz redove. On pomoću vještačke inteligencije pronalazi cvijeće spremno za oprašivanje. Potom šalje vazdušne impulse koji vibriraju cvjetove stvarajući isti efekat kao bumbari - naveo je Geltner.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.