NavMenu

Podrška Crnoj Gori za ulazak u SEPA sistem

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.10.2023. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnim tekovinama EU i predano radi na potpunoj konvergenciji sa SEPA uslovima, saopštio je guverner Radoje Žugić, na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke (SB).

On se zahvalio predstavnicima SB i EU na pružanju podrške i prepoznavanju značaja procesa približavanja zemalja Zapadnog Balkana standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA sistem, odnosno pristupanje jedinstvenom području plaćanja u eurima.

- Kroz podršku snaženju naših platnih sistema, dajete impuls regionalnom ekonomskom uvezivanju, kao i integraciji regiona Zapadnog Balkana u EU - rekao je Žugić.

Iz CBCG su saopštili da delegacija SB, u čijem su sastavu eksperti iz oblasti regulative platnog prometa i sajber bezbjednosti platnih sistema, boravi ove sedmice u Crnoj Gori. Posjeta je dio projeka Modernizacija platnih sistema koji finansira EU, a kroz koji će biti pružena podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA sistem.

- Imajući u vidu da CBCG pored ovog projekta, koordinira i projektom Analiza (ne)usklađenosti nacionalne legislative sa zahtjevima SEPA-e, podržanim od Evropske komisije, ova institucija strateški pristupa procesu apliciranja Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima, koji bi imao značajne pozitivne efekte, prvenstveno u vidu smanjenja troškova platnog prometa sa SEPA članicama, brže i efikasnije trgovine crnogorskih preduzeća sa članicama EU i privlačenja SDI-a - navodi se u saopštenju.

CBCG, kako su kazali, ima za cilj da Crna Gora preda aplikaciju za članstvo u SEPA do kraja naredne godine.

- Saglasivši se oko činjenice da je, usljed ubrzanog tehnološkog razvoja i svakodnevnog usvajanja novih tehnologija, finansijski sektor postao veoma ranjiv, sagovornici su zaključili da je neophodno testirati efikasnost politika i procedura za sajber bezbjednost i u skladu sa nalazima, preduzimati mjere u cilju ublažavanja rizika - rekli su iz CBCG.

Eksperti SB će, tokom boravka u Crnoj Gori, održati više sastanaka sa predstavnicima CBCG u cilju prikupljanja potrebnih informacija o relevantnim politikama i procedurama u oblasti sajber bezbjednosti platnih sistema i eliminisanja regulatornih neusklađenosti sa SEPA zahtjevima. Planirane su i tri radionice o principima infrastrukture finansijskog tržišta u kontekstu nadzora za operatere platnih sistema i pružaoce platnih usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.