NavMenu

Podrška Crnoj Gori za ulazak u SEPA sistem

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.10.2023. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnim tekovinama EU i predano radi na potpunoj konvergenciji sa SEPA uslovima, saopštio je guverner Radoje Žugić, na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke (SB).

On se zahvalio predstavnicima SB i EU na pružanju podrške i prepoznavanju značaja procesa približavanja zemalja Zapadnog Balkana standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA sistem, odnosno pristupanje jedinstvenom području plaćanja u eurima.

- Kroz podršku snaženju naših platnih sistema, dajete impuls regionalnom ekonomskom uvezivanju, kao i integraciji regiona Zapadnog Balkana u EU - rekao je Žugić.

Iz CBCG su saopštili da delegacija SB, u čijem su sastavu eksperti iz oblasti regulative platnog prometa i sajber bezbjednosti platnih sistema, boravi ove sedmice u Crnoj Gori. Posjeta je dio projeka Modernizacija platnih sistema koji finansira EU, a kroz koji će biti pružena podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA sistem.

- Imajući u vidu da CBCG pored ovog projekta, koordinira i projektom Analiza (ne)usklađenosti nacionalne legislative sa zahtjevima SEPA-e, podržanim od Evropske komisije, ova institucija strateški pristupa procesu apliciranja Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima, koji bi imao značajne pozitivne efekte, prvenstveno u vidu smanjenja troškova platnog prometa sa SEPA članicama, brže i efikasnije trgovine crnogorskih preduzeća sa članicama EU i privlačenja SDI-a - navodi se u saopštenju.

CBCG, kako su kazali, ima za cilj da Crna Gora preda aplikaciju za članstvo u SEPA do kraja naredne godine.

- Saglasivši se oko činjenice da je, usljed ubrzanog tehnološkog razvoja i svakodnevnog usvajanja novih tehnologija, finansijski sektor postao veoma ranjiv, sagovornici su zaključili da je neophodno testirati efikasnost politika i procedura za sajber bezbjednost i u skladu sa nalazima, preduzimati mjere u cilju ublažavanja rizika - rekli su iz CBCG.

Eksperti SB će, tokom boravka u Crnoj Gori, održati više sastanaka sa predstavnicima CBCG u cilju prikupljanja potrebnih informacija o relevantnim politikama i procedurama u oblasti sajber bezbjednosti platnih sistema i eliminisanja regulatornih neusklađenosti sa SEPA zahtjevima. Planirane su i tri radionice o principima infrastrukture finansijskog tržišta u kontekstu nadzora za operatere platnih sistema i pružaoce platnih usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.