NavMenu

U Srbiji nema vozača pa će za autobus moći da se polaže i sa probnom dozvolom

Izvor: Beta Četvrtak, 03.08.2023. 16:15
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Vozačku dozvolu za kategoriju C i C1 (kamione) i D i D1 (autobuse) moći će da dobiju i oni vozači koji imaju samo probnu dozvolu za vožnju automobila (kategorija B), predviđeno je izmjenama Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je Vlada Srbije usvojila, piše Nova ekonomija.

Do sada su dozvolu za upravljenje autobusima mogli da dobiju samo vozači koji su imali dozvolu za C1 (kamioni od 3,5 do 7,5 tona) najmanje dvije godine.

To znači da su vozači morali prvo da polože za kategoriju B (automobili), da im prođe period probne dozvole (godinu dana za srednjoškolce koji se školuju za vozače i dvije ili više godina za ostale), da onda polažu za kategoriju C i da tek nakon dvije godine dobiju mogućnost da voze autobus.

Probnu vozačku dozvolu dobijaju svi koji su prvi put položili vozački ispit za A i B kategorije. Probna vozačka dozvola važi dvije godine sa one koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, a za one koji su položili ranije, probna dozvola važi do njihove 21. godine.

Izuzetak su jedino učenici srednjih škola koji se školuju za vozače i koji su položili vozački ispit za kamione (C i CE kategorija) i njima probna vozačka dozvola traje jednu godinu.

Izmjenama zakona je predviđeno i da ograničenja koja se odnose na vozače sa probnom dozvolom ne važe za vozače Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srije i službi bezbjednosti.

Vozači koji imaju probnu dozvolu ne smiju da voze između 23 i 6 časova, ne smiju da upravljaju vozilom čiji je motor jači od 80kW (108 konjskih snaga), moraju da se kreću brzinom koja je 90% od dozvoljene brzine i najviše 110 kilometara na čas na autoputu i 90 kilometara na čas na motoputu.

Vozači sa probnom dozvolom osim što ne smiju da razgovaraju telefonom za vrijeme vožnje, ne smiju ni da koriste druge uređaje za komunikaciju koji ne zahtijevaju korišćenje ruku, kao što je blutut povezivanje automobila i telefona.

Ono što važi za sve vozače sa probnom dozvolom, uključujući i vozače MUP-a, Vojske i bezbjednosnih službi je da ne smiju da imaju ni malo alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu u toku vožnje.

Razlog za olakšane uslove za dobijanje dozvola za kamione i autobuse je što postoji konstantan nedostatak kvalifikovanih kadrova, piše u obrazloženju zakona.


Takođe, prosječna starost vozača je blizu 55 godina jer se veliki broj mladih profesionalnih vozača opredjeljuje za rad u drugim zemljama, gdje takođe postoji potreba za ovim kadrom, a uslovi su znatno povoljniji, navela je Nova ekonomija.

Problem postoji i u prevozu putnika i u prevozu robe, a naročito je postao značajan od početka 2019. godine kada je postalo izvjesno da će vozači moći lakše da odlaze u zemlje u EU.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je potpuno izvjesno otvaranje tržišta rada i ukidanje administrativnih prepreka za zaposlenje građana Srbije u Njemačkoj, a da je razlog tome upravo potreba Evropske unije za vozačima kamiona i autobusa.

Zbog nedostatka ovih vozača, ugrožena je i bezbjednost saobraćaja, jer, kako selekcija nije moguća, angažuju se svi raspoloživi vozači i dovoljno je samo da imaju dozvolu za D kategoriju, piše u obrazloženju.

Izmjene Zakona o bezbednosti saobraćaja Vlada je usvojila na prošlonedeljnoj sjednici i predlog je poslat Skupštini na razmatranje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Finansije

Spajić: Do kraja godine prosječna plata u Crnoj Gori biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori će biti 1.000 EUR do kraja ove godine, saopštio je predsjednik Vlade Milojko Spajić. Kako je naveo, ono što su obećali, to će i ispuniti. Spajić je to kazao tokom premijerskog sata odgovarajući na pitanje Borisa Mugoše iz poslaničkog kluba Socijaldemokrata. - Prosječna zarada će biti 1.000 EUR do kraja ove godine, kao što smo rekli i obećali, to će se desiti. Nemojte da se sjekirate biće povećanja

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.