NavMenu

Godina počela rastom stranih direktnih investicija - Ulaganja u domaće kompanije i banke uvećana za 450%

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.05.2024. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / nattanan23)
Ukupan priliv stranih direktnih investicija u januaru iznosio je 85,97 mil EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG). To je rast od 96,31% u odnosu na januar prošle godine, a ovaj rezultat posljedica je povećanja investicija u domaće kompanije i banke, kao i ulaganja po pitanju interkompanijskog duga.

Podaci pokazuju i da je neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 58,73 mil EUR, što je za 408,70% više u odnosu na isti period lani.

Kako je navedeno, u formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv od 52,46 mil EUR, što čini 61,02% ukupno ostvarenog priliva.

- U strukturi vlasničkih ulaganja investicije u kompanije i banke iznosile su 23,06 mil EUR, što je rast od 450,32%, dok su ulaganja u nekretnine iznosila 29,40 mil EUR - 20,59% više u odnosu na isti mjesec 2023 - naveli su iz CBCG.

U Biltenu stoji i da je priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio 31,89 mil EUR ili 37,09% ukupnog priliva, što je za 135,52% više nego u januaru prethodne godine.

Kada je riječ o zemljama, iz Srbije i dalje stiže najveći broj investicija, tačnije 24,83 mil EUR. Od tog iznosa, najveći dio odnosio se na investicije u domaća preduzeća i banke - čak 18,76 miliona. U nekretnine je uloženo nešto preko 4 miliona, dok se oko 1,4 mil EUR odnosilo na interkompanijski dug.

Na drugom mjestu je Rusija iz koje su stigle investicije vrijedne 23,38 mil EUR. Kada je riječ o ovoj zemlji, oko 1,6 miliona uloženo je u domaća preduzeća i banke, nešto preko milion u nekretnine, dok se najviše sredstava, oko 20,72 miliona, odnosilo na interkompanijski dug.

Slijede Njemačka i Turska koje su, ipak, u odnosu na Srbiju i Rusiju uložile znatno manje sredstava.

Naime, iz Turske su stigle investicije vrijedne nešto preko 6 miliona eura, pri čemu su oko tri miliona uložena u nekretnine.

Građani Njemačke uložili su oko 5,9 mil EUR. Kada je ova zemlja u pitanju, nešto preko 2 miliona odnosilo se na investicije u domaća preduzeća i banke, oko 2,45 mil EUR uloženo je u nekretnine, dok je oko 1,43 miliona otišlo na interkompanijski dug.

Ukupan odliv SDI u januaru je iznosio je 27,24 mil EUR, što je za 15,53% manje u odnosu na uporedni period.

- Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 7,40 mil EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosila 19,84 miliona - navedeno je u Biltenu CBCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Saobraćaj

Đurišić: Za spas kompanije ToMontenegro potrebna duboka analiza i profesionalci u bordu

Da bi To Montenegro mogao da opstane i da se uspješno razvije neophodno je da se uradi stručna dubinska analiza poslovanja, kao i da u njegov bord bude imenovana većina - troje profesionalaca i stručnih lica iz komercijalnig vazduhoplovstva, kazao je osnivač Montenegro Airlinesa i njegov direktir do 2013. godine Zoran Đurišić povodom jučerašnje odluke Vlade o smjeni dosadašnjeg izvršnog direktora Marka Anžura i imenovanja novog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.