NavMenu

Francuska željeznica gradi solarne elektrane duž pruga širom zemlje

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 18.07.2023. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/andreas160578)Ilustracija
Francuski operater željeznice SNCF namjerava da do 2030. instalira solarne elektrane ukupne snage jednog gigavata na površini od 1.000 hektara duž željezničke infrastrukture širom zemlje. Time će omogućiti snabdijevanje željezničke mreže električnom energijom i pokrenuti dekarbonizaciju ovog sektora, piše Mihajlo Vujasin za Balkan Green Energy News.

SNCF je osnovao novu podružnicu SNCF Renouvelables za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Francuski operater željeznice namjerava da na hiljadu hektara površine instalira fotonaponske pogone čiji bi ukupan maksimalni kapacitet ili pik iznosio jedan gigavat. To je 15% do 20% trenutnih potreba ove kompanije za električnom energijom.

Pik je najveća snaga koju solarni moduli mogu da razviju. Ti uređaji proizvode jednosmjernu struju, a ona se u inverterima pretvara u naizmjeničnu i predaje u mrežu. Priključni kapacitet je kod konvencionalnih solarnih panela obično za petinu manji od pika.

SNCF je jedan od najvećih potrošača električne energije u Francuskoj. Godišnje u prosjeku potroši devet teravat-sati za pogon 15.000 vozova i snabdijevanje tri hiljade željezničkih stanica i drugih objekata, ističu u kompaniji.

Više od 80% njenih kompozicija ide na struju. Kao nacionalni operater željezničke mreže, SNFP upravlja saobraćajem na skoro 28.000 kilometara pruge.


Veliki potencijali za ugradnju solarnih panela na željezničkoj infrastrukturi

Radovi na prvoj grupi od tridesetak lokacija različitih veličina u nekoliko regiona treba da počnu ove godine.

Pored izgradnje elektrana na zemlji i krovovima zgrada, kompanija planira solarne nadstrešnice na više od stotinu parkinga kod željezničkih stanica, sa ukupnom snagom od skoro 30 megavata. To je u skladu sa novim zakonom koji nalaže da svi veliki parkinzi imaju solarne krovove.

Za drugu fazu planira se izgradnja solarnih postrojenja, gdje se razmatra postavljanje solarnih panela vertikalno, na sadašnje ograde duž trase pruge, najavili su u novoosnovanoj podružnici.

SNCF upravlja objektima zbirne površine 12 miliona kvadratnih metara objekata i još sto hiljada hektara zemljišta.

Kompanija je izradila solarni katastar kojim je identifikovala najpogodnije lokacije za postavljanje solarnih panela. Do sada je mapirano više od hiljadu hektara koji ispunjavaju uslove. SNCF navodi da bi se za tu namenu moglo iskoristiti do 10.000 hektara.

Solarni paneli duž elektrificiranih željezničkih trasa mogu direktno da opslužuju vozne garniture.

Projekti na željezničkoj infrastrukturi se realizuju i u drugim evropskim zemljama. Njemački Deutsche Bahn ispituje mogućnost ugradnje solarnih panela u željezničke pragove. Švajcarski startap Sun-Ways započeo je pilot-projekat postavljanja fotonaponskih modula između šina, poput tepiha.

U gradu Kajseri u Turskoj, kompanija Kayseri Transportation priprema izgradnju vjetroelektrane od 22 megavata kojom bi obezbijedila više od 70 gigavat-sati struje godišnje za potrebe tamošnjeg urbanog lakog šinskog sistema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.