NavMenu

Još dvije kompanije planiraju izgradnju solarnih elektrana - Novi energetski objekti u Podgorici i na Cetinju

Izvor: eKapija Petak, 10.02.2023. 05:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/lhzuniga)
Još dvije kompanije planiraju izgradnju solarnih elektrana u Crnoj Gori, i to na Cetinju i Podgorici. Svoje intersovanje za ulaganje u obnovljive izvore energeije pokazale su kompanije Montenegro Investment & holdings iz Kotora i RES Montenegro group iz Podgorice, kojima su izdati urbanističko-tehnički uslovi.

Kompanija Montenegro Investment & holdings gradnju solarne elektrane planira na lokaciji više katastarskih parcela u KO Draževina u Podgorici.

Kako stoji u urbanističko-tehničkim uslovima koje je na poslednjoj sjednici usvojila Vlada, površina lokacije je cca 190.000 m2.

- Prema prethodno sporovedenim analizama koje je dostavio investitor, utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene godišnje električne energije iz solarne elektrane ukupne snage 12.50 MW - pojašnjeno je u dokumentu.

RES Montenegro Group izgradnju energetskog objekta planira na više katastarskih parcela različitih površina, koje se nalaze u naseljima Lastva i Ubli na Cetinju.

Ukupna površina lokacije na kojima je predviđena izgradnja solarne elektrane je 7.689.900 m2.

- Prema analizama koje je dostavila kompania RES Montenegro Group utvrđeno je da je potencijalna snaga fotonaponske elektrane određena na nivou ukupne moguće snage priključenja od 506 MW, uz sunčevu energiju koja iznosi 1600 kWh/m2 i moguće godišnje proizvodnje električne energije koja iznosi 750 GWh - navodi se u izdatim urbanističko-tehničkim uslovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.