NavMenu

Ulaganje u obnovljive izvore na sjeveru - Kompaniji BSD Mont izdati UTU za solarni park Vuča u Rožajama

Izvor: eKapija Petak, 16.06.2023. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Andreas Gücklhorn)
Vlada je podgoričkoj kompaniji BSD Mont izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju solarne elektrane u naselju Vuča u Rožajama.

Lokacija za izgradnju objekta je zemljište na više katastarskih parcela u KO Vuča u Rožajama.

Kako se navodi u odluci, prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahtjeva, utvrđeno je da je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane cca 123 MW naizmjenične struje.

- U skladu sa Zakonom, prethodno su pribavljena mišljenja organa državne uprave nadležnih za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i šumarstvo, organa uprave nadležnog za zaštitu kulturnih dobara na kojoj se zemljište nalazi i pravnih lica nadležnih za uslove priključenja na infrastrukturu - saopšteno je.

Kako je eKapija već pisala, Kompanija BSD Mont iz na ovoj lokaciji planira izgradnju solarnog parka Vuča, koji predstavlja sistem od tri elektrane koji će se prostirati na cca 194 hektara, a ukupna instalisana snaga elektrana iznosi 123,6 MW. Pored toga, kompanija na ovom lokalitetu planira i pokretanje organske proizvodnje, te razvoj stočarstva.

Podsjetimo, početkom godine najavljeno je da je Firma BSD Mont otkupila dio zemljišta bivše Agrobisernice koja je poslovala na teritoriji Rožaja. Prema najavama, ta kompanija će, u saradnji sa poslovnim partnerima iz Mađarske, na lokalitetu Vuča graditi solarni park i vjetropark, te ulagati u razvoj stočarstva i poljoprivrede, uključujući i biljnu proizvodnju.

Kako je tada navedeno, vrijednost projekta procijenjena je na preko 200 mil EUR, a ukoliko se realizuje, otvoriće se najmanje 50 radnih mjesta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Vijesti

Prosječna plata u martu 825 EUR, za godinu porasla 5,6%

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je iznosila 825 EUR, i zabilježila je rast od 0,5% u odnosu na februar. Podaci Monstata pokazuju da je u odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plata porasla 5,6%. Prosječna bruto plata bila je 1.032 EUR. - Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne zarade ostale na istom nivou -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.