NavMenu

Dvije kineske kompanije spremne da ulože 5 mlrd EUR u projekte u CG

Izvor: Mina Subota, 03.06.2023. 06:39
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Kineske kompanije CREC i SPIC spremne su da ulažu u ključne infrastrukturne i energetske projekte u Crnoj Gori u vrijednosti od 5 mlrd EUR i obezbijede njihovo finansiranje.

Predstavnici tih kompanija sastali su se sa predsjednikom Nove srpske demokratije (NSD), Andrijom Mandićem, potpredsjednicom Simonidom Kordić i predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutinom Đukanovićem.

- Bitno je istaći da se Crna Gora neće dodatno zaduživati, jer je već prezadužena, već će kineske kompanije za ove projekte obezbijediti sredstva - navodi se u saopštenju koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Mandić je ocijenio da je za razvoj države ključno završiti auto-put koji će povezati Luku Bar i Crnu Goru sa Beogradom i Budimpeštom i omogućiti direktnu vezu sa industrijskim srcem Evrope.

- Naš najveći razvojni i izvozni potencijal su obnovljivi izvori energije i veoma je važno što postoji spremnost kompanija da izgrade auto-put, dvije solarne elektrane i dodatnu prenosnu mrežu unutar Crne Gore i ka Evropskoj uniji (EU), čime bi se omogućilo da viškove energije možemo izvoziti - kazao je Mandić.

On je poručio da će država zaokružiti svoj glavni savremeni putni pravac i razviti najsnažniju i najprofitabilniju privrednu granu bez ikakvih novih kredita.

- Naši ljudi iz EPCG, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Solar gradnje su već pokazali kako se može raditi u interesu građana. Kao dio nove Vlade, u saradnji sa zainteresovanim kompanijama, donijećemo Crnoj Gori završen auto-put i nove elektrane u ukupno poboljšan standard građana, kroz investicije koje će premašiti sve što je u posljednjih 30 godina ovdje uloženo - tvrdi Mandić.

On smatra da je vrijeme uzimanja velikih kredita i ugrađivanja pojedinaca u državne investicije prošlo.

- Sada je vrijeme da razvijemo Crnu Goru, sve njene realne potencijale i da od toga korist imaju građani, a ne mešetari naslonjeni na Vladu ili unutar nje - zaključio je Mandić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.