NavMenu

Francuski mlečni div Danone prodaje 90% biznisa u Rusiji

Izvor: Dnevnik Subota, 15.10.2022. 08:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)Ilustracija
Francuski prehrambeni div Danone saopštio je da će prodati biznis s mliječnim proizvodima u Rusiji, dodajući da bi sporazum mogao da košta kompaniju otpisa do milijardu eura (978 mil USD).

Pridružujući se sve dužoj listi globalnih kompanija koje uz visok ceh napuštaju Rusiju zbog rata u Ukrajini, Danone će prodati oko 90% svog poslovanja u toj zemlji, a zadržaće samo jedinicu za proizvodnju hrane za bebe, javlja Reuters, a prenosi Dnevnik.

- To je najbolja opcija da se dugoročno osigura kontinuitet poslovanja u toj zemlji - navodi se u saopštenju i dodaje da je ruska mljekarska jedinica učestvovala sa oko 5% u neto prodaji grupe u periodu januar-septembar ove godine.

Akcije kompanije su porasle za više od 1% na početku današnjeg trgovanja, a analitičari su pozdravili vijest o smanjenju prisustva Danonea u Rusiji, napominjući da bi to moglo da nagovijesti širu reorganizaciju njegovog poslovanja, uključujući biznis u Brazilu, Argentini, Meksiku i Maroku.

Glavni izvršni direktor Antoan de Sent-Affrik, koji je došao na čelo kompanije u septembru 2021, rekao je da će se Danone osloboditi neuspješnih preduzeća u skladu s planom reorganizacije koji je on pokrenuo ove godine.

Francuska kompanija je najveći svjetski proizvođač jogurta i kontroliše ruski mliječni brend Prostokvašino.

Danone je u martu objavio da će nastaviti da proizvodi esencijalne mliječne proizvode i proizvode za ishranu beba u Rusiji, ali da zbog rata u Ukrajini prekida sva ulaganja u tu zemlju i da neće uzimati gotovinu, dividende ili profit od svog poslovanja tamo.

Kompanija nije otkrila kome će prodati rusku podružnicu EDP.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.