NavMenu

Stiže jestiva vakcina protiv koronavirusa, sa ukusom ruskog mliječnog proizvoda

Izvor: B92/Tanjug Utorak, 20.04.2021. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pogonici/shutterstock.com)Ilustracija
Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv koronavirusa na svijetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mliječni proizvod "rjaženka", saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

Ranije je potpredsjednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

Prema rečima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu prije oko godinu dana, prenosi Sputnjik.

Kada je ruska vlada odobrila razvoj Centra za personalizovanu medicinu, koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar Almazov, projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svijetu postao je jedno od područja istraživanja.

- Prema procjeni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od 2 mil EUR i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje - rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

Autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mliječnog proizvoda, šef odjeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov kaže da posebnost lijeka nije samo u jednostavnom načinu primjene.

- I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju "lovci" na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitijela. Istovremeno, primjenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitijela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA) - objasnio je naučnik.

Prema njegovim riječima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mliječni proizvod, pa tako već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Prema ocjeni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mliječnih proizvoda.

- Nova vakcina najviše podsjeća na rjaženku. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još nisu primijećeni neželjeni efekti - kaže Suvorov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.