NavMenu

Naftovod "Družba" opcija za alterativni put snabdijevanja ruskom naftom - Moguće spajanje cijevima sa Mađarskom

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.10.2022. 10:03
Komentari
Podeli
(Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)
Nakon usvajanja osmog paketa sankcija EU u kojem zemlje zapadnog Balkana nisu izuzete iz zabrane uvoza sirove nafte iz Rusije morskim putem, Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da sagledava sve mogućnosti da obezbijedi diverzifikaciju i u oblasti snabdijevanja sirovom naftom.

- Kako bi Srbija imala sigurnost u snabdijevanju sirovom naftom koja se prerađuje u pančevačkoj rafineriji i zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, neophodno je da imamo mogućnost da naftu dobijamo iz više pravaca. Ministarstvo je tu mogućnost već predvidjelo i u svoj plan investicija uvrstilo odgovarajuće projekte koji podrazumijevaju gradnju novih naftovoda, pored postojećeg Jadranskog naftovoda (JANAF) - dodaje se u saopštenju.

U tom smislu, plan je da se obezbijedi diverzifikacija snabdijevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom "Družba".

Postoje dvije opcije spajanja na naftovod "Družba". Prva je izgradnja naftovoda do Segedina, do Alđe. Trasa tog naftovoda koji bi obezbijedio djelimičan kapacitet za snabdijevanje rafinerije u Pančevu bila bi duga oko 128 km, od čega 104 kilometra na teritoriji Srbiji, a procijenjena vrijednost investicije je 83 mil EUR, odnosno 64 miliona za izgradnju na našoj teritoriji.


Druga opcija za spajanje na naftovod "Družba" kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Szazsalombate dužine 400 km, a procijenjena vrijednost investicije oko 240 mil EUR.

Povezivanje sa naftovodom "Družba" znači i mogućnost da tržište u Srbiji i dalje dobija mogućnost nabavke samo ruske sirove nafte.

- Obje opcije se analiziraju i u skladu sa efikasnošću i vrijednošću investicije, vremenskim okvirima i uslovima pod kojima se može izvesti diverzifikacija, očekujemo da Vlada Srbije donese odgovarajuće odluke o gradnji novog naftovoda. Kapacitet naftovoda bi bio usklađen sa kapacitetom prerade domaće rafinerije u Pančevu - saopšteno je iz ovog ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Energija

Projekat Solari: Potrošači zaradili po 884,4 EUR

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatiće skoro 270.000 EUR učesnicima projekta Solai, koji su na svoje krovove instalirali fotonaponske sisteme. - Elektroprivreda sa zadovoljstvom obavještava javnost da su građani, učesnici projekta Solari, pored benefita obuhvaćenih ugradnjom solarnih elektrana, ostvarili i određenu finansijsku dobit - soapštili su iz kompanije. Kako su naveli, presjek stanja za prethodnu godinu, urađen u aprilu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.