NavMenu

Evropi predstoje još tri sušna mjeseca

Izvor: Agrosmart Ponedjeljak, 29.08.2022. 13:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rsooll/shutterstock.com)Ilustracija
Veći dio Evrope najvjerovatnije će se suočiti sa još tri sušna i topla mjeseca, stoji u izvještaju programa EU Kopernikus za posmatranje Zemlje.

Skoro polovina EU je pod upozorenjem na sušu, a uslovi se pogoršavaju u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Portugalu, Rumuniji i Španiji. Opasnost od suše van Evropske unije raste u Velikoj Britaniji, Srbiji, Ukrajini i Moldaviji, upozoravaju iz Kopernikusa, prenosi sajt Agrosmart.

- U zapadnom evro-mediteranskom regionu će vjerovatno biti toplo i sušno sve do novembra 2022. godine, posebno u Španiji i Portugalu - navodi se u izvještaju.

Evropa je od juna doživjela nekoliko toplotnih talasa tokom kojih je oboreno više rekorda. U Velikoj Britaniji je dostignuta nova rekordna temperatura od 40,3°C, premašivši prethodni rekord za 1,5°C. Temperature su takođe premašile 40°C u Francuskoj, 45°C u Španiji i 46°C u Portugalu.

Direktori Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) ističu da su to posljedica različitih meteoroloških uslova u kojima klimatske promjene igraju važnu ulogu.

- Serija evropskih toplotnih talasa ovog ljeta bila je uzrokovana određenim vremenskim obrascima, ali temperature su bile više od očekivanih zbog klimatskih promjena. Kako se klima bude zagrijavala, Evropa će iskusiti sve češće i intenzivnije toplotne talase - kaže Samanta Berdžes, zamenica direktora službe za klimatske promjene ECMWF-a.

Ona dodaje da klimatske promjene čine veoma visoke temperature mnogo vjerovatnijim, što se ove godine naročito pokazalo u Velikoj Britaniji.

Iz Svjetske meteorološke organizacije takođe navode da bi bez klimatskih promjena temperature iznad 40°C u Velikoj Britaniji bile krajnje malo vjerovatne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Građevina

LNG terminal i gasna elektrana u Baru samo uz aktivno učešće lokalne uprave i najbolje svjetske standarde u zaštiti životne sredine

Sastanak predstavnika američkih investitora i lokalne uprave, održan u Baru, samo je prvi korak u uključivanju lokalne uprave u realizaciju ovako velikih projekata, do koga je trebalo da dođe i mnogo ranije, zajednički je zaključeno na sastanku potpisnica Memoranduma o razumijevanju o izgradnji LNG terminala i gasne elktrane iz SAD-a, Ministarstva energetike i rudarstva sa odbornicima u barskoj skupštini i njenim šefom, Branislavom

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.