NavMenu

Za lansiranje Luče u svemir treba prvo otkloniti barijere na Zemlji

Izvor: Pobjeda Petak, 27.01.2023. 10:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/PIRO4D)Ilustracija
Način na koji je juče premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović lansirao priču o satelitu Luča, kao istorijskom pokretanju svemirskog programa Crne Gore, izazvao je salvu komentara i mimova na njegov račun, uprkos činjenici što iza čitavog projekta stoji organizacija Montenegro Space Research (MSR) riješena da, nakon uspješnog podizanja probnog minijaturnog satelita u oktobru prošle godine - istraje na primarnoj ideji.

To je bio i povod sastanka Abazovića sa Ninom Drakulić, Nikolom Perovićem i Filipom Jovićevićem, mladim crnogorskim inovatorima i predstavnicima organizacije MSR, koji su projektom lansiranja prvog crnogorskog satelita Luča sredinom prošle godine fascinirali državne organe i agencije, ali ih i zatekli jer nikada u istoriji države nije stizao sličan zahtjev, niti imaju utvrđene procedure.

Kako je Pobjedi kazao član MSR-a i stručnjak za informacione tehnologije Nikola Perović, najavljena podrška projektu svakako će ohrabriti slične ideje i inovacije, ne samo kod nas nego i u regionu, ali naglašava da ključni povod za njihovo obraćanje Vladi nijesu bile finansije već da država donese normativne akte koji će omogućiti realizaciju projekta.

- Administrativne barijere su trenutno glavni problem za dosezanje "ivice svemira" i to je ključno na šta smo ukazali i na sastanku sa premijerom - rekao je Perović.

On je podsjetio da je MSR 7. oktobra prošle godine lansirala probni satelit pomoću meteoroloških balona koji je donio prve podatke, snimke i slike iz svemira iz zone stratosfere.

Satelit su lansirali iz bjelopavlićkog sela Viš, 7. oktobra u sedam sati a dan kasnije sa senzora i uređaja kojima je bio opremljen dobili su hidrometeorološke podatke, stanje UV zračenja, ozona koje su tada planirali da dostave Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Riječ je o minijaturnom satelitu u obliku kocke (CubeSat) koji se koriste isključivo u niskoj Zemljinoj orbiti već 15-ak godina, a čiju konstrukciju su sami izradili.

Za njegovo lansiranje bilo im je potrebno pribavljanje svih neophodnih dozvola od Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a uspješna realizacija bila je i jedan od testova za kompleksniju Luču.

Sve do sada uloženo u ova dva projekta finansirali su sami, a usput nailazili na razne barijere, uključujući i otežanu nabavku helijuma koji se koristi za punjenje meto balona.

Kako je ranije za Pobjedu objasnila članica tima Nina Drakulić, lansiranje Luče kompleksno je i sa tehnološkog, ali i pravnog aspekta. Nakon svih ostvarenih pretpostavki sa Ministarstvom odbrane i Agencijom, neophodno je, u konačnom, obavijestiti i Evropsku svemirsku agenciju (ESA) i u saradnji sa njima pripremiti sve ostalo što je neophodno za dobijanje dozvola. Za sve navedeno, potrebne su normativne pretpostavke i promjena zakona, tako da je u namjeri da dosegnu svemir MSR zapalo ne samo da pomjeraju naučno-istraživačke granice, već i lokalne zakonske barijere, ovdje na Zemlji.


Iz Vlade je juče saopšteno da kroz Fond za inovacije žele podsticati mlade ljude u stvaranju inovacija, konstatujući da su oni "ledolomci" u našem društvu koji treba da promijene ekonomsku, obrazovnu i naučnu sliku Crne Gore.

Istaknuto je da je tokom razgovora usaglašena dalja komunikacija na planu "prevazilaženja i rješavanja administrativnih problema koji ostaju ključna barijera za lansiranje crnogorskog satelita Luča".

- Dogovoreno je da se u komunikaciji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja stvore sve neophodne pretpostavke kako bi se projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita razvijao bez smetnji - saopštio je Abazović nakon sastanka sa članovima MSR-a.

Ostaje da se vidi kojom će brzinom država uspjeti da otkloni administrativne barijere i tako najbolje podstaći stručnjake koji pomjeraju granice razvoja i mijenjaju sliku države u svijetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.