NavMenu

Damjanović: Nema bojazni da Otvoreni Balkan ugrožava bilo čiju državnost ili evropski put

Izvor: eKapija Petak, 01.07.2022. 08:23
Komentari
Podeli
Aleksandar Damjanović (Foto: YouTube/Mina/Printscreen)Aleksandar Damjanović
Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocijenio je za RTS da nema bojazni da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla da ugrozi bilo čiju državnost ili ostvareni evropski put neke države.

- Prosto, nema bojazni, ili ima malo od malog, uskog broja mišljenja u Crnoj Gori koji govore da je Open Balkan neki srpsko-albanski savez protiv Crne Gore. Odbijam sa indignacijom takva mišljenja i pozivam sve koji tako misle da samo iznesu jednu jedinu činjenicu koja ide tome u prilog, pa da se svi povučemo - rekao je Damjanović, objavljeno je na sajtu Vlade.

Ministar je ocijenio da je Otvoreni Balkan podloga za jačanje političkih i svih drugih veza i šansa da region ostvari prosperitet i da se podigne životni standard svih građana na Balkanu.

Ministar Damjanović je u delegaciji Vlade Crne Gore, koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji.

Damjanović je istakao da je, prilikom sastanka sa ministrom finansija Srbije, razgovarano o spajanju auto-puta između Srbije i Crne Gore, kao i rekonstrukciji željezničke pruge Beograd-Bar.

- Hajde da razmišljamo da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu Crne Gore i Republike Srbije i da je posmatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, za izvoz, za sve ono što je zajednički interes Crne Gore i Srbije - istakao je Damjanović.

On je podsjetio da je Srbija proizvođač hrane, a Crna Gora uvoznik, kao i da Crna Gora ima neiskorišćene energetske potencijale koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja i Crne Gore i Srbije.

- Bilo je riječi o zelenoj energiji, ekološkim projektima, kao i o stvarima koje su sada neka bespotrebna kočnica između ekonomskih relacija Crne Gore i Srbije. Znate i sami da nemamo direktan platni promet dvadesetak godina. Mislim da se to može riješiti na nivou ministara finansija i guvernera narodnih banaka - rekao je Damjanović.


Očekuje se da robna razmjena između Srbije i Crne Gore do kraja godine dostigne milijardu eura. Damjanović je dodao da je robna razmjena stagnirala, što zbog korone, što zbog obustave izvoza strateških poljoprivrednih proizvoda.

- Crna Gora je mnogo skromnija u smislu potencijala za izvoz prema Srbiji, ali zato to kompenzujemo kroz usluge. Govorimo o otvorenosti Crne Gore da kao i ranijih godina u još većem broju primi srpske turiste, na naše more i na naše planine, da u tom turističkom dijelu podignemo nivo saradnje - istakao je Damjanović.

Dodao je da su političke veze koje su "bile maltene pokidane" uzrokovale da imamo neiskorišćene ekonomske potencijale, a da sa novom crnogorskom vladom nema prepreka da se veze naprave kakve treba da budu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.