NavMenu

Izgradnja druge dionice autoputa koštaće 500 mil EUR - Tenderi krajem 2024.

Izvor: RTCG Petak, 24.03.2023. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović naglašava da su pregovori o drugoj dionici auto-puta počeli, te da je država dobila grant od 6 mil EUR od Evropske komisije za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice i za pripremu projekta i tenderske dokumentacije za sljedeću dionicu Mateševo-Andrijevica.

Biće potrebno oko 500 mil EUR, i tu očekuju pomoć Evropske unije sa povoljnim kreditom, pa se nada da će tenderi biti raspisani krajem 2024.

On je gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore istakao da projekta vrijednost te dionice najvjerovatnije će iznositi 500 mil EUR za 22 kilometra puta.

- Zahtjevna je trasa i pregovaramo sa Evropskom bankom za razvoj o kreditnom aranžmanu od 300 miliona po kamatnoj stopi od jedan odsto, ostatak od 200 miliona bi obezbijedili u vidu granta iz investicionog evropskog okvira za finansije. Nadamo se da će tenderi biti raspisani krajem 2024, a dionica završena u narednih dvije do tri godine - kazao je Šahmanović.

Dodaje da su inicirali da se putni pravac Andrijevica-Murino-Čakor-Peć uvrsti u mrežu TNT koridora što će dati mogućnost da apliciramo za sredstva Evropske komisije za unapređenje saobraćajne infrastrukture. U toku je i tender za odabir konsultanta za izradu projekta geomehanike za put Plav - Dečani.

Šahmanović naglašava da se u mnogim projektima srijeću sa problemom loše projektne dokumentacije, pa i u ovom gdje su morali da rade dopunu kroz novi tender čije okončanje očekuju brzo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.