NavMenu

Banke preduzećima isplatile oko 21,5 mil EUR za očuvanje likvidnosti

Izvor: Mina Ponedjeljak, 27.12.2021. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Komercijalne banke su mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) za očuvanje likvidnosti i nove investicije za period od avgusta do kraja novembra isplatile kroz kredite oko 21,5 mil EUR, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ovi krediti su dio paketa pomoći za ublažavanje posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa za koje je Vlada obezbijedila kreditnu liniju kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), pišu Vijesti.

Prvih 30 mil EUR pomoći MMSP koje je Vlada obezbijedila kod CEB-a bilo je dostpuno u julu, od 70 miliona koliko je ukupno obezbijeđeno kod ove međunarodne finansijske institucije.

Ostatak novca se može dobiti tek kada se plasira prva tranša.

Banke su obavezne da izdvoje iz svojih izvora istu sumu novca koja je obezbijeđena iz CEB-a, što znači da će ukupno u okviru ovog projekta biti privredi na raspolaganju 140 mil EUR.

Novac će plasirati komercijalne banke po efektivnoj kamatnoj stopi od 1,5 do 5,5%.

- Ministarstvo je bankama prenijelo 21 mil EUR 16. jula ove godine, nakon potpisivanja ugovora sa svih 12 komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori. Prema dosadašnjim informacijama, banke su koristile prestali dio jula i avgust za pripremu aktivnosti za realizaciju i plasiranje kredita krajnjim korisnicima te, uzimajući u obzir i godišnje odmore, sa značajnijim plasiranjem novca krenule su u septembru, oktobru i novembru - rekli su Vijestima iz Ministarstva.

Kako u precizirali, za period od avgusta do kraja novembra ove godine, banke su plasirale ukupno oko 21,5 miliona, od čega je iz novca CEB-a oko 11,6 miliona.

- Ovaj novac je plasiran kroz 156 kredita - dodali su iz Ministarstva.

U tom Vladinom resoru očekuju da kreditna aktivnost bude značajno bolja u narednim mjesecima.

- Prema dosadašnjim izvještajima, pojedine banke su imale veoma dobru kreditnu aktivnost tokom ovog perioda, dok je kod nekih bila slabija zbog, prema informacijama od njih, internih procedura i procesa obrade dokumentacije i odobravanja kredita. Najave su da do kraja godine očekuju značajnije plasiranje novca, s obzirom da je odobravanje većeg broja kredita u završnoj fazi - kazali su iz Ministarstva.

U skladu sa ugovorom, Ministarstvo jednom u šest mjeseci CEB-u dostavlja izvjestaj o identifikaciji potprojekata, da bi CEB uradio kontrolu dodijeljenih kredita i ocijenio jesu li u skladu sa pravilima definisanim za realizaciju projekta, definisanim ugovorom.

- Prvi ovakav izvještaj na odobrenje CEB-u će biti dostavljen polovinom januara naredne godine, s obzirom da je prva tranša iz kredita povučena polovinom jula ove godine. Ugovor između Vlade, odnosno ministarstva finansija i ekonomskog razvoja i svih komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori, zaključen je 5. jula ove godine. Time su stvoreni preduslovi za realizaciju mjera podrške privredi, kroz plasiranje povoljnih kreditnih aranžmana - objasnili su iz Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.