NavMenu

IRF privrednicima obezbijedio povoljne kredite vrijedne 150 mil EUR

Izvor: Mina Utorak, 10.01.2023. 09:03
Komentari
Podeli
Irena Radović (Foto: Mina)Irena Radović
Državni Investiciono-razvojni fond (IRF) sa međunarodnim partnerima obezbijedio najmanje 150 mil EUR koje će pod povoljnim uslovima plasirati privredi tokom ove godine, saopštila je njegova izvršna direktorica, Irena Radović.

- Za te potrebe na raspolaganju su nam dostupni aranžmani sa našim međunarodnim finansijskim partnerima: Evropskom investicionom bankom (EIB), Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) i Francuskom razvojnom agencijom (AFD). Kreditna sredstva EIB-a su namijenjena preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i srednje kapitalizovanim, te javnim preduzećima i lokalnim samoupravama, ali i za infrastrukturne i ekološke projekte, te projekte klimatske akcije - rekla je Radović u intervjuu Vijestima.

Ona je najavila da će upravo projekti koji imaju za cilj ispunjavanje ciljeva zaštite životne sredine, kao što su energetska efikasnost, smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat "staklene bašte", ulaganje u obnovljive izvore energije, generalnu resursnu efikasnost, te zaštitu zdravih ekosistema u Crnoj Gori, biti u fokusu u narednim godinama.

- Kreditni aranžman sa CEB-om je namijenjen realizaciji infrastrukturnih i projekata vodosnabdijevanja, tretmana otpadnih voda, zaštite životne sredine, ali i podsticanja projekata od lokalnog, regionalnog i državnog značaja sa posebnim fokusom na ujednačen regionalni razvoj - objasnila je Radović.

Ugovorom sa francuskim AFD-om finansiraju se zeleni projekti, kao i ugroženi segmenti s otežanim pristupom finansijama - žene i mladi, te infrastrukturni projekti u nerazvijenim djelovima države.

Radović je kazala da je, osim toga, IRF u saradnji sa Ministarstvom finansija, krajem prošle godine, inicirao proces pregovora sa CEB-om za nastavak finansijske podrške preduzetnicima, mikro i malim preduzeća, ali i privrednicima u okviru strukovnih udruženja, koji imaju ograničen pristup finansijama.

- Osluškujući potrebe klijenata i preporuke međunarodnih partnera, revidirali smo, u cilju jednostavnije i efikasnije komunikacije sa korisnicima, programe kreditne podrške za ovu godinu, koji su privrednicima već sada na raspolaganju - navela je Radović.

Ona je saopštila da će IRF, shodno Godišnjem planu rada za ovu godinu, nastaviti sa investicionom podrškom projektima koji unapređuju konkurentnost mikro, malog i srednjeg biznisa i doprinose očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

- Dodatno će se voditi računa da ponuda bude stimulativna za razvoj preduzetništva, naročito kroz podršku posebnim ciljnim grupama - ženama, mladima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i drugim ranjivim kategorijama koje imaju otežan pristup finansijama. Podrška ravnomjernom regionalnom razvoju kroz razvoj infrastrukture je izuzetno značajan mehanizam koji će IRF u saradnji sa resornim ministarstvima i opštinama nastojati da dodatno unaprijedi tokom ove godine - rekla je Radović.

Ona je kazala da su svi planovi IRF-a bazirani i na integraciji zelene i digitalne tranzicije, koje kao horizontalne komponente imaju uticaja na većinu sektora.

Radović je navela da je IRF finansijski stožer razvoja crnogorske ekonomije i najznačajniji partner crnogorske privrede.

- Iako nam kao razvojnoj finansijskoj instituciji ostvarivanje profita nije cilj koji postavljamo kao prioritet u poslovanju, ponosna sam na činjenicu da je IRF, nakon negativnog poslovnog rezultata u 2020. godini, uhvatio dobar zalet i sada već, drugu godinu zaredom, ostvaruje pozitivan poslovni rezultat - rekla je Radović.

Ona je dodala da je kalendarsku godinu IRF zaokružio sa plasiranih preko 183 mil EUR crnogorskim kompanijama i preduzetnicima, od čega 93% privatnom sektoru, dok je sedam odsto plasirano kompanijama u vlasništvu države i lokalnih samouprava.

Shodno izraženoj tražnji, najviše sredstava plasirano je u sektore trgovine i usluga, tako da je trenutna struktura portfolia IRF prema djelatnostima: poljoprivreda i prozvodnja hrane deset odsto, proizvodna djelatnost 20%, trgovina 15%, turizam i ugostiteljstvo 27% i uslužne djelatnosti 28%.

- Ovo je bila izuzetna godina za IRF koju su obilježile i brojne nagrade i priznanja dodijeljena instituciji. Prošla godina bila je godina posvećena podršci i razvoju crnogorske privrede, sa posebnim akcentom na ranjive kategorije, prije svega snaženje ženskog preduzetništva i podršku mladima. To je prepoznala crnogorska privreda, pa su nam njihovi reprezentativni predstavnici, Unija poslodavaca, uručili godišnju nagradu za doprinos pružen razvoju MMSP i ženskog preduzetništva u Crnoj Gori - saopštila je Radović.

Ona je podsjetila i da je, kao izvršna direktorica IRF-a, odlukom predsjednika Francuske u novembru odlikovana Ordenom Legije časti.

- To najprestižnije francusko odlikovanje dodijeljeno prvi put na teritoriji nezavisne Crne Gore ujedno doživljavam i kao priznanje vrijednostima i rezultatima rada tima IRF-a na čijem sam čelu. Ponosna sam i na društveno-odgovoran odnos koji je IRF pokazao u ovoj godini, i što je upravo naš proaktivan pristup, kada su u pitanju žensko preduzetništvo, podrška mladima, promovisanje ESG standarda, doprinio i osnažio nove inicijative koje su za cilj imale primjenu savremenih evropskih standarda i unapređenje konkurentnosti crnogorskih preduzeća - rekla je Radović.

Ona je podsjetila da su prethodne dvije godine obilježile globalna zdravstvena i bezbjednosna kriza, te kontinuirana neizvjesnost poslovnog ambijenta. Međutim, uprkos snažnim inflatornim pritiscima i nepovoljnim globalnim kretanjima naročito izraženim od polovine prošle godine, IRF je uspio da na tržištu održi kvalitetnu ponudu kroz programe finansiranja sa povoljnim kamatnim stopama.

- Prosječna kamatna stopa na odobrene kredite u prošloj godini je iznosila oko tri odstona godišnjem nivou, kako za privatni sektor, tako i za kompanije u vlasništvu države i lokalnih samouprava - kazala je Radović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.