NavMenu

Pokreće se realizacija projekta vrijednog do 290 mil EUR - EPCG da dostavi ažuriranu ponudu za davanje koncesije za izgradnju HE Komarnica

Izvor: eKapija Petak, 29.10.2021. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo kapitalnih investicija da traži od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da dostavi ažuriranu ponudu za davanje koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrane Komarnica.

Kako je saopšteno, Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o realizaciji ovog projekta.

U dokumentu koji je objavljen, objašnjeno je da je projekat izgradnje HE Komarnica predviđen Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2025. godine, kao i Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine. Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, koji je EU objavila u oktobru 2020. godine, predviđena je podrška za projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, među kojima je i izgradnja HE Komarnica. Takođe, ovaj projekat nalazi se na jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata koju je usvojila Nacionalna investiciona komisija Crne Gore.

- HE Komarnica je planirana kao čeona hidroelektrana sa akumulacijom u slivu rijeke Pive, sa branom na kraju uspora postojeće akumulacije HE Piva. Planirana je izgradnja akumulacione hidroelektrane HE Komarnica instalisane snage 171,9 MW i ukupne godišnje proizvodnje oko 213 GWh. Procijenjena vrijednost investicije za izgradnju HE Komarnica je od 260 do 290 mil EUR - navodi se u dokumentu.

Kako je navedeno, EPCG je u saradnji sa Elektroprivredom Srbije (EPS) uradila niz istraživanja za potrebe izrade projektne dokumentacije za HE Komarnica.

- Nakon višegodišnjih aktivnosti na projektu, urađeni su svi predviđeni hidrološki radovi sa izradom i revizijom Hidrološke studije, kao i geološki i hidrogeološki radovi sa izradom i revizijom Sinteznog elaborata o izvršenim geološkim radovima i geodetski radovi pregradnog mjesta - navodi se u objavljenoj informaciji.

U skladu sa Koncesionim aktom za projekat HE Komarnica, Elektroprivreda Crne Gore AD je 26. oktobra 2020. godine podnijela Ministarstvu ekonomije Ponudu za koncesiju - korišćenje prirodnih bogatstava, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica u cilju proizvodnje električne energije. Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave određeno je da su poslovi iz oblasti energetike u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija. U skladu sa navedenim, ponuda Elektroprivrede Crne Gore za izgradnju HE Komarnica je proslijeđena ovom ministarstvu, međutim, zbog neophodnih organizacionih i kadrovskih promjena nije bilo moguće pokrenuti aktivnosti na razmatranju dostavljene ponude u primjerenom roku.

Kako je Zakonom o koncesijama propisano da podobnost za učešće za davanje koncesije, ponuđači dokazuju dostavljanjem dokaza izdatih od nadležnih organa koji nijesu stariji od 60 dana od dana otvaranja ponuda, a s obzirom na to da je od dana dostavljanja ponude od strane Elektroprivrede Crne Gore protekao značajan vremenski period, dostavljena dokumentacija koja se odnosi na podobnost ponuđača nije validna.

- Da bi se stvorili uslovi za davanje koncesije potrebno je da Elektroprivreda Crne Gore dostavi Ministarstvu kapitalnih investicija ažiriranu ponudu za izgradnju HE Komarnica - zaključuju iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Od sjutra jeftinije sve vrste goriva, ovo su nove cijene

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći će biti jeftinije od dva do četiri centa, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva. Surosuper 98 i 95 biće jeftiniji dva centa i u naredne dvije sedmice koštati 1,66, odnosno 1,62 EUR. Eurodizel će pojeftiniti četiri centa, na 1,44 EUR. Za isti iznos biće niža i cijena lož ulja, te će ono koštati 1,41 EUR. Saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se

05.05.2024.  |  Vijesti

Lidl otvara markete u najmanje sedam opština

05.05.2024.  |  Vijesti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.