NavMenu

Kadović: Država zaboravila mljekarsku industriju na sjeveru, ostavljeni da sami rješavaju problem viškova

Izvor: Dan Srijeda, 08.05.2024. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Ehrecke)
Mljekare koje su imale višak sirovog mlijeka i gotovih proizvoda zbog smanjene potražnje, vjerskog posta i Ramazana najavile su da će u potpunosti obustaviti otkup mlijeka od 1. do 5. maja. Na sastanku sa ministrom poljoprivrede Vladimirom Jokovićem dogovoreno je da će višak mlijeka biti izvezen u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, kako je za "Dan" kazao suvlasnik mljekare Milka Milovan Kadović, taj dogovor nije uključio mljekarsku industriju sa sjevera zemlje.

On tvrdi da su mljekare na sjeveru Crne Gore izolovane i da ih niko iz Ministarstva poljoprivrede nije ni pitao o viškovima koje imaju.

- Mljekare sa sjevera su zaobiđene, ostavljeni smo da sami rješavamo ovaj problem sa kooperantima. Ministarstvu je blagovremeno prijavljeno da će mljekara Milka imati 15 tona mlijeka viška, ali ipak ništa. Kao da sjever Crne Gore ne postoji, kao da mljekare na sjeveru ne postoje, kao da kooperanti na sjeveru mogu da popiju po 1.000 litara mlijeka dnevno - kaže Kadović.

On ističe da su za sastanke farmera i mljekara saznali putem medija, jer su i iz toga bili izostavljeni. Kako je kazao, preostaje im da se sami snalaze sa viškovima, da kooperanti snose muku, a on će praviti lager, u kojem već nema mjesta.

- Odnos prema mljekarama na sjeveru je katastrofalan. Takav odnos prema nama dovodi do toga da kooperanti odustaju od naših mljekara jer ne možemo otkupiti mlijeko i onda prelaze kod mljekara koje ne posluju na sjeveru. Preuzimanje kooperanata je atak na mljekare na sjeveru - rekao je Kadović.

Prije više od dva mjeseca pokušao je da zakaže sastanak sa ministrom Vladimirom Jokovićem, ali još uvijek čeka da on nađe vremena za to.

- Javio mi se sekretar i kazao mi da mogu razgovarati sa ministrom kad bude imao vremena. Evo, još nije našao vremena - kazao je Kadović.

Mljekare na sjeveru, tvrdi on, nikad nijesu dobile pomoć od države.

– Mljekare u Pavinom Polju i Bijelom Polju ni cent nisu dobile ni od Ministarstva poljoprivrede, ni od Fonda, ni od Investiciono-razvojnog fonda. Nikad nijedan cent granta, dok su sve ostale mljekare praktično izgrađene na grantovima koje dobijaju od države. Čovjek kupi jednu kravu, oni mu daju grant u vrijednosti od pola plate, a mljekare na sjeveru nikad centa granta dobile nisu – naglasio je Kadović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Eloksirana bravarija iz Željezare po povoljnim cijenama

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat proizvodnje eloksirane bravarije za građane u Željezari Nikšić po veoma povoljnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo. On je pohvalio ideju menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) koji su odlučili da aktuelni projekat 5000+, koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i što boljeg i što većeg iskorišćavanja solarnog potencijala u Crnoj Gori, prošire projektom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.