NavMenu

HE Piva siguran snabdjevač energijom - Gradnjom hidroelektrana Kruševo i Komarnica CG bi postala moćan energetski sistem

Izvor: eKapija Utorak, 28.03.2023. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube.com/Televizija Nikšić)
Hidroelektrana (HE) Piva je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila gotovo 40% ukupno projektovane proizvodnje za ovu godinu, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Kako su naveli, i nakon 47 godina intezivne eksploatacije, ova velika hidroelektrana akumulacionog tipa je siguran snabdjevač energijom. Iz kompanije je najavljena i gradnja HE Komarnica i Kruševo, što bi Crnu Goru učinilo moćnim energetskim sistemom.

- HE Piva u svojoj skoro poluvjekovnoj istoriji predstavljala je čvrst oslonac u energetskom, finansijskom i svakom drugom smislu, za našu kompaniju i elektroenergetski sistem Crne Gore, ali i za opštinu Plužine i Crnu Goru u cjelini - navodi se u saopštenju Elektroprivrede.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naveo je da HE Piva pokazuje da smo nekada imali kalibar da gradimo grandiozne objekte, što, kako je kazao, obavezuje i našu i buduće generacije da se uloži trud kako bi se energetski sistem osavremenjavao.

- Naša je želja da gradimo hidroelektrane Komarnicu i Kruševo, što bi nas učinilo veoma moćnim energetskim sistemom i u regionalnom i evropskim okvirima. Naše kočnice u privredi generalno jesu komplikovane regulative, nesređeni javni registri i manjak stručnog kadra. Potrebno je uvezivanje svih društvenih činilaca, jer se samo tako mogu realizovati projekti od opšteg interesa - kazao je Đukanović.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekta Solari, zahvaljujući kojem smo nakon četdeset godina dobili prve kilovat sate električne energije iz novog izvora.

HE Piva, navode iz kompanije, i kad se suočava sa objektivnim okolnostima koje ne dozvoljavaju da radi punim kapacitetom, uspijeva da opravda očekivanja.

- To najprije zahvaljujući izuzetnom kolektivu i zaposlenima čija posvećenost, odgovornost i doprinos i u HE Piva, kao i u ostalim djelovima EPCG, garantuju da će se u djelo sprovesti sve ideje i planovi sa osnovnim ciljem prevazilaženja energetskog deficita i stvaranja uslova za intezivniji razvoj - stoji u saopštenju.

Izvršni direktor Nikola Rovčanin kazao je da svaki kilovat sat treba cijeniti, jer je zlata vrijedan i najavio da se sa velikim ambicijama razmišlja o revitalizaciji i modernizaciji ovog, ali i svih ostalih energetskih objekata u sastavu EPCG.

Kako je rekao, nesporan je značaj ovog energetskog objekta za Plužine, a EPCG će nastoji da se adekvatno i oduži za korišćenje resursa.

- Namjerili smo takođe da gradimo i nove izvore zelene energije. Cilj nam je da smanjimo energetski deficit i obezbijedimo energiju prijeko potrebnu za intenzivan i stabilan razvoj našeg privrednog sistema i društva u cjelini. Siguran sam da ćemo dobro promišljenim potezima, uz optimalno raspolaganje postojećim resursima u tome i uspjeti i da ćemo u narednim godinama obezbijediti nove megavat sate iz obnovljivih izvora energije zahvaljujući pametnoj valorizaciji ogromnih solarnih, vjetro i hidro potencijala - istakao je Rovčanin.

Direktor HE Piva, Nikola Daković, podsjetio je na istorijat hidroelektrane odajući zahvalnost svima koji su učestvovali u njenoj gradnji, ali i onima koji su radili i danas rade u njoj.

- Hidro akumulacija HE Piva na početku 2023. godine raspolagala je potencijalom za proizvodnju 236.127 GWh električne energije, što je na nivou 87,45% energetske vrijednosti maksimalne zapremine. Od početka godine, zaključno sa 27. martom, uspjeli smo da proizvedemo 288.603,75 MWh električne energije, što je 38,5% ukupno projektovane godišnje proizvodnje - naveo je Daković.

Delegacija EPCG u sastavu Milutin Đukanović, Nikola Rovčanin i Nikola Daković položili su vijenac na spomenik i minutom ćutanja odali poštu radnicima koji su poginuli tokom izgradnje HE Piva.

HE Piva je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Akumulacija HE Piva duga je oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE Piva je fleksibilan izvor energije i snage.

Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Sa novim rizortima u Ulcinju očekuju dužu sezonu i više gostiju iz EU

Turistički poslenici su zadovoljni predsezonom u Ulcinju. Većina hotela je otvorena sredinom aprila, a sve više ih radi sa turoperatorima i agencijama, što vodi produžetku sezone. Kako je Pobjedi kazao direktor Turističke organizacije Ulcinj Ćazim Hodžić, najviše problema imaju sa radnom snagom i neprijavljivanjem gostiju u privatnom smještaju. - Predsezona će, prema najavama, biti dobra, a najviše raduje što je Ulcinj postao

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.