NavMenu

Kompanija Savana Sambic za 8,5 mil EUR kupila dvije parcele Radoja Dakića u Podgorici - Kreće gradnja savremenog stambeno-poslovnog bloka

Izvor: Pobjeda Petak, 09.07.2021. 10:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)Ilustracija
Od pet parcela nekadašnje fabrike Radoje Dakić, koje se nalaze u City kvartu, nakon sporovedenog postupka licitacije u Privrednom sudu dvije su pripale kompaniji Savana Sambic AD, dvije KIPS gradnji, a jedna firmi Admiral Holding. Stečajni upravnik Mladen Marković pročitao je pristigle ponude šest firmi, a nakon toga je počela usmena licitacija.

Vlasnik kompanije Savana Sambic AD, uspješni crnogorski biznismen Veselin Mijač lično je u ime svoje kompanije licitirao i za 8,5 mil EUR (8.507.000) kupio dvije parcele, dajući za njih čak oko 1,8 mil EUR više od početne cijene ponuđene na javnoj licitaciji.

Riječ je o parcelama broj 12 i 13, koje se nalaze jedna do druge i zajedno obuhvataju oko 25.000 metara kvadratnih. Početna cijena za parcelu broj 13, površine 13.965 kvadrata iznosila je 3.961.000 eura, a kada je ponuda dostigla 5.051.000 eura, punomoćnih KIPS-a je odustao od daljeg nadmetanja pa je parcela prodata kompaniji Savana Sambic.

Stečajni upravnik Marković nakon sprovedene licitacije i za parcelu 12 (9.782 kvadrata), konstatovao je da je Savana Sambic AD dala najbolju ponudu za kupovinu, u iznosu od 3.456.000 eura, što je za 700.000 eura više od početne cijene. Osim Savane za predmetnu parcelu licitirala je i nikšićka firma Roaming Montenegro.

Licitaciji je prisustvovao i dio bivših radnika Radoja Dakića, koji su otvoreno pokazivali da su zadovoljni prodajom navedenih parcela po znatno jačoj cijeni od početne, na čemu su zahvalni vlasniku Savane Sambic AD Veselinu Mijaču. Predsjednik NVO Radoje Dakić i predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević kazao je za DN da su izuzetno zadovoljni cijenom koju je Mijač ponudio na prvoj javnoj licitaciji.

- Bio je izuzetno korektan, čak je rekao da će pomoći radnicima, što je na ovaj način i učinio - kazao je Vukčević.

On ističe da je pozitivan iskorak to što je prvi put došlo do javne licitacije, a ne kao do sada, da se ponude pakuju u kovertama.

U izjavi za Dnevne novine crnogorski biznismen Mijač kaže da je postupak javne licitacije najbolje rješenje jer otklanja sumnju u eventualnu korupciju i da ga raduje reakcija radnika.

Na parcelama čiji je vlasnik postao gradiće, kako kaže, stambeno - poslovni blok, po sistemu "ključ u ruke".

- Zgrade će biti građene na po najmodernijim standardima. U ovom biznisu za mene nema nikakvih tajni, jer se upravo time veoma uspješno bavim u Švedskoj punih četiri decenije. Dakle, Podgorica će dobiti jednu novu stambeno-poslovnu zonu, od 70.000 metara kvadratnih, tehnički veoma unaprijeđenu po uzoru na najsavremeniju gradnju u najrazvijenijim državama - kaže Mijač.

Ostale tri parcele koje su bile na javnoj licitaciji, prodate su za 8,15 mil EUR. Kompanija KIPS kupila je parcelu broj 9 (površine 7.923 kvadrata) za 2,3 mil EUR (početna cijena je bila 2.241.000 eura), kao i parcelu broj 10, (10.143 kvadrata), za iznos od 2,92 mil EUR, što je za 50.000 eura više od početne cijene.

Početna cijena parcele broj 11 (10.212 kvadrata) za koju se interesovalo pet firmi iznosila je blizu 2,9 mil EUR, a nakon prvog licitacionog koraka prodata je Admiral Holding-u za 2,93 mil EUR.

Inače, ovo je prvi put da se imovina nekadašnje fabrike prodaje javnom licitacijom u kojoj su mogli da učestvuju sva fizička i pravna lica koja uplate 15% vrijednosti imovine za koju su zainteresovani. U četrnaestom oglasu za prodaju imovine Radoja Dakića navodi se da je licitacioni korak za imovinu preko dva miliona bio 50 hiljada eura, a za imovinu ispod 200 hiljada - 5.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.