Izvor: eKapija | Petak, 24.06.2022.| 07:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić niče moderni stabeno-poslovni kompleks Stellar Homes (FOTO)

(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Sambic Construction/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompanija Sambic na prostoru nekadašnje fabrike Radoje Dakić u Podgorici planira izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa Stellar Homes, na dvije parcele ukupne površine blizu 25.000 m2.

Gradnja kompleksa planirana je u zahvatu DUP-a Radoje Dakić, na parcelama UP 13 i UP 12, a na idejno rješenje za čiju izradu je bio zadužen Sambic Construction zeleno svjetlo je dao i glavni državni arhitekta. U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, objašnjeno je da se idejno rješenje odnosi samo na parcelu 13, dok će parcela 12 biti predmet posebnog projekta.

Inače vlasnik 51% akcija kompanije Sambic (Savana Acquisition Mountain Black Investment Capital AD) je Savana Commercial Retail, ćerka firma Savane AB, crnogorskog biznismena Veselina Mijača. Podsjetimo, Mijač je ove parcele prošle godine kupio za 8,5 mil EUR i tada najavio gradnju modernog stambeno poslovng bloka. Riječ je o parcelama broj 12 i 13, koje se nalaze jedna do druge i zajedno obuhvataju oko 25.000 m2.

Površina UP 13 je blizu 14.000 m2, a ukupna površina objekata je koji će biti izgrađeni na njoj je 28.641,26 m2. Lokacija je dio prostora nekadašnje fabrike za proizvodnju građevinskih mašina. Cilj projekta bio je da se zadrži trostruki identitet mjesta i da istovremeno bude urbani, ruralni kao i "industrijski".

(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Sambic Construction/Idejno rješenje/Printscreen)
Na parceli je formiran blok koji čini šest lamela - lamele A, B, C, D, E i F. Spratnost objekata biće prizemlje plus pet etaža. Za stanovanje je predviđeno 24.305 m2, dok je 4.805 kvadrata namijenjeno poslovanju.

Ukupan broj stanova biće 413, a predviđeno je 500 parking mjesta.

U funkcionalnom smislu objekti su koncipirani tako da je u podrumu smještena podzemna garaža sa parking mjestima kao i tehničke prostorije. Nedostajući broj parking prostora obezbijeđen je i u parteru i na prizemlju lamele F.

- U objektima su predviđeni i poslovni prostori različitog tipa i površina. Svakom od poslovnih prostora pristupa se sa spoljašnje strane kompleksa - objašnjeno je.

(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Sambic Construction/Idejno rješenje/Printscreen)
Kako se može vidjeti u dokumentu, projektom su planirana ukupno 32 posovna prostora, i to sedam u lameli A, tri u lameli B, 10 u lameli C, šest u lameli D, tri u lameli E, i tri u lameli F.

Na svim ostalim etažama planirani su stanovi - garsonjere, jednosobni, dvosobni i trosobni. Kako je već navedeno, biće 413 stanova, od čega 185 garsonjera, 175 jednosobnih, 50 dvosobnih i tri trosobna stana.

Investitor je imao zahtjev da se strukture usitne kako bi bilo moguće da u toku prodaje, a u zavisnosti od tržišta, od više manjih stanova formirati veće.

(Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma/Sambic Construction/Idejno rješenje/Printscreen)
Na nižim krovovima kompleksa formirani su zeleni neprohodni krovovi, čime se otvaraju vizure, omogućava prodor prirodnog svijetla u atrijume blokova. Na ovaj način se omogućava bolja prirodna cirkulacija vazduha u atrijumima koje formiraju objekti.

Pored zelenih provršina ravnih neprohodnih krovova, projektovana je i zelena fasada. Uređenje je planirano da unaprijedi stambeni kompleks u jedinstvenu morfološku cjelinu, kreira humani ambijent, atrijum objekta tretira kao park, prostor za boravak, igru, rekreaciju i druženje.

Fotogalerija
Stellar Homes Podgorica

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE