NavMenu

Inflacija dolara i porast brodskih vozarina uslovili manji promet u lukama - Saobraćajni pokazatelji u padu, neophodni aranžmani sa kompanijama iz regiona

Izvor: eKapija Petak, 18.06.2021. 11:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)Ilustracija
U sektoru saobraćaja je tokom prvog kvartala 2021. godine prosječan broj zaposlenih iznosio 10,1 hiljadu, što je 15,1% manje nego u uporednom periodu prošle godine, saopšteno je tokom sjednice Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore Crne Gore.

- Željeznicom je prevezeno 75 hiljada putnika, što predstavlja pad od pad 51,3%, kao i 189 hiljada tona robe, što je 40,8% manje. U drumskom saobraćaju prevezeno je 518 hiljada putnika (59% manje) i 195 hiljada tona robe (11,8% manje) - rekao je sekretar odbora Savo Barović, koji je prezentovao je analizu poslovanju u saobraćaju za prvi kvartal 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine.

Promet putnika na crnogorskim aerodromima u prvom kvartalu 2021. godine iznosio je 65,6 hiljada putnika što u odnosu na uporedni period 2020. godine predstavlja pad od 71,2%. Prevoz robe u vazdušnom saobraćaju iznosio je 87 tona i manji je za 43,1% u istom uporednom periodu.

- Ukupni promet u lukama je u prvom kvartalu je iznosio 304,7 hiljada tona, odnosno 34% manje u odnosu na uporedni period. Promet u izvozu bio je 112,5 hiljada tona, što predstavlja pad od 57,4%, a u uvozu 192,2 hiljade tona, pa je zabilježen pad od 2,7% u odnosu na godinu dana ranije - rekao je Barović.

Predsjednik Odbora Deda Đelović konstatovao je da je jedan od uzroka pada prometa u lukama veliki porast brodskih vozarina, dok su privrednici kao jedan od razloga za to naveli, između ostalog, i inflaciju dolara. Ocijenjeno je da bi eventualni aranžmani sa kompanijama iz okruženja koje planiraju rast aktivnosti, poput Rudarsko topioničarskog basena Bor i Željezare Smederevo, doprinijeli boljim rezultatima u saobraćaju.

Bojan Radoman iz Ministarstva kapitalnih investicija govorio je o programu podrške privredi za drugi kvartal sa fokusom na prevoz putnika.

Vlada je odlučila da jednokratno autoprevoznicima da po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici, te omogućila i povraćaj dijela plaćene akcize za preduzetnike koji su registrovani i koji obavljaju vanredni prevoz putnika u kopnenom saobraćaju, čarter prevoz putnika i putnika prema aerodromu, gdje će povraćaj biti moguće ostvariti do sedam odsto ostvarenog prometa.

- Do sada je podnijeto 116 zahtjeva za jednokratnu pomoć, a očekujemo da njome bude obuhvaćeno oko 1000 vozila - rekao je Radoman, dodajući da se realizacija ove podrške očekuje u prvoj polovini jula.

Odbor je prema nadležnim organima Komore inicirao formiranje Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju. Grupacija bi brojala 26 prevoznika.

Tokom sjednice je još jednom ukazano na probleme sa kojim se poslenici saobraćaja susrijeću u radu, a odnose se između ostalog na INCOTERM paritete, neusklađenost pojedinih zakonskih rješenja koji se odnose na carinu i PDV, te na potrebu da se produži vrijeme zadržavanja utovarenih kamiona crnogorskih prevoznika u zemlji sa 24, na makar 48, a poželjno 72 sata, po ugledu na praksu u regionu.

Zaključeno je da se Upravi prihoda i carina opet uputi inicijativa za organizaciju sastanka sa predstavnicima ovog sektora na kojem će se razmotriti ova i druga značajna pitanja za sektor saobraćaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.