NavMenu

EPCG za kredite duguje 39,6 mil EUR

Izvor: Mina Subota, 27.03.2021. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube.com/Screenshot)
Dugoročni krediti Elektroprivrede (EPCG) su na kraju prošle godine iznosili 39,6 mil EUR, što se odnosi na sedam kredita koji su uzeti kod međunarodnih finansijskih institucija, pokazuju podaci revizorskog izvještaja za prošlu godinu revizorske kuće BDO.

Dan prenosi da od 39,6 mil EUR duga po osnovu kredita u narednih godinu na naplatu dolazi 11,87 mil EUR. Dug za kredite sa varijabilnim kamatnim stopama iznosi 33,3 miliona, a sa fiksnim 6,3 mil EUR.

EPCG je prije desetak dana promijenila upravni odbor, pa je na čelne pozicije u energetskoj kompaniji postavljen kadar Demokratskog fronta i Demokrata, Milutin Đukanović i Nikola Rovčanin, koji će obavljati funkcije predsjednika odbora direktora i izvršnog direktora.

Najveći dug po osnovu kredita EPCG ima prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) od 24,89 mil EUR. Taj kreditni dug se sastoji iz dvije tranše.

- Ugovor o kreditu koji je na dan 31. decembar iznosio 7,63 mil EUR potpisan je krajem 2010. godine i ugovor o kreditu koji je na kraju prošle godine iznosio 17,25 miliona, a potpisan je 1. aprila 2014. godine - navodi se u izvještaju.

Dugoročne obaveze prema International Development Association - World Bank (IDA - World Bank) iznose 1,2 miliona, a sastoje se takođe od dva zajma.

- Jedan kredit je korišćen za hitnu stabilizaciju snabdijevanja električnom energijom i raspoređen je na direkciju društva i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS). Kredit je odobren krajem 2002. godine, a rok dospijeća mu je 1. maj naredne godine - navodi se u izvještaju.

Kredit je beskamatan, a kao sredstvo obezbjeđenja data je garancija Vlade. Stanje duga po osnovu tog kredita je 674,74 hiljade EUR.

- Drugi kredit kod IDA-e dospijeva na naplatu 15. maja 2027. godine. Stanje duga po osnovu tog kredita je 528,29 hiljada EUR. On je takođe beskamatan i ima garanciju Vlade - dodaje se u izvještaju.


Dug po osnovu kredita kod Evropske investicione banke (EIB) je iznosio 2,22 miliona i korišćen je za rekonstrukciju energetskog sektora i raspoređen je na Funkcionalnu cjelinu (FC) Proizvodnju (HE Piva i HE Perućica) i FC Prenos (CGES).

- Kredit je odobren u avgustu 2002. godine u ukupnom iznosu od osam miliona EUR i isplaćen je u tri tranše. Prva tranša je odobrena po fiksnoj kamatnoj stopi 4,62% i dospijeva 30. aprila 2024. godine. Druga tranša je odobrena po fiksnoj kamatnoj stopi 3,949 odsto i dospijeva 30. aprila 2025. godine - precizira se u izvještaju.

Treća tranša, kako se dodaje, odobrena je po fiksnoj kamatnoj stopi 4,603 odsto i dospijeva za plaćanje 31. oktobra 2025. godine. Kao sredstvo obezbjeđenja redovnog izmirenja obaveza data je garancija Vlade.

Ukupne dugoročne obaveze prema KfW-u 31. decembra iznosile su 5,85 mil EUR, od čega je dio obaveza koji se odnosi na kredite date društvu na dan 31. decembar prošle godine iznosio 4,9 miliona, a dio obaveza koji se odnosi na kredite koji su prenijeti na CGES iznosio je 953,89 hiljada EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.