NavMenu

Plantaže duguju preko 45 mil EUR - U toku razgovori sa kreditorima, traži se model za dugoročni oporavak kompanije

Izvor: Mina Nedjelja, 14.03.2021. 19:26
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Kompanija Plantaže duguje preko 45 miliona EUR i dovedena je pred stečaj, zbog neracionalnog poslovanja prethodnih godina, pokazali su zaključci eksternog eksperta koji je angažovan na predlog ministra poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, Aleksandra Stijovića.

Eksterna analiza je, kako pišu Vijesti, pokazala da je takvo stanje u kompaniji takođe rezultat trošenja ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo samo sebi.

Eksterni ekspert je angžovan kako bi se ustanovilo stvarno stanje u Plantažama i modeli prema kojima bi se ta državna kompanija mogla spasiti iz situacije u koju je "dovedena sistematskim uništavanjem u prethodnom periodu".

Otkriveno je da je kompanija godišnje preko blagajne godinama isplaćivala i po šest miliona EUR u kešu na razne naknade, "limite" i ostale sporne isplate, da je svaki treći zaposleni u kompaniji označen kao rukovodilac sa ogromnim zaradama, da ima sektora u kojima "radi" 14 šefova, a svega tri radnika, da su neki rukovodioci i po dvije trećine radnog vremena provodili na službenim putovanjima po inostranstvu sa ogromnim isplatama za dnevnice i da su po istom osnovu više puta primali iste naknade.

- Nakon mjesec analize stanja i poslovanja u Plantažama i detaljne analize do sada prikupljene dokumentacije dobijeni su podaci koji jasno ukazuju kako su Plantaže dovedene gotovo pred stečaj - saopšteno je iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naveli da se Plantaže moraju sačuvati kao najznačajniji nacionalni brend, ali da insistiraju da se paralelno sa procesom spašavanja kompanije i podrškom, moraju napraviti ozbiljni rezovi na praksama koje i dalje traju, a dovele su do uništenja kompanije.

Stijović je naveo da se intenzivno pregovara o modelima pomoći Plantažama, kao i da su u toku intenzivni razgovori sa kreditorima, ali da ne želi da "sipa u vreću bez dna", već da traži održiv model koji će dugoročno oporaviti kompaniju, a što podrazumijeva i restrukturiranje.

Analiza je pokazala da su dugovi kompanije na 28. februar prema dobavljačima, bankama i radnicima iznosili 45,65 miliona EUR.

U taj iznos nijesu uračunati iznosi sponzorstava i donacija, konsultantskih ugovora i zakonski spornih isplata Bordu direktora i menadžmentu, kao ni troškovi otpisa stambenih kredita zaposlenima prilikom odlaska u penziju, a koji iznose 1,36 mil EUR.

Prosječna neto zarada u preduzeću u 2018. godini iznosila je 720,38 EUR, a u 2019. godini je bila 782,1 EUR, dok su u isto vrijeme menadžment i članovi Borda direktora primali zaradu po nekoliko osnova u iznosima od 1,5 hiljada do 10.000 EUR.

- Osim osnovne zarade u kompaniji postoji "naknada za korporativno upravljanje" koju pozitivni propisi ne poznaju, a koja premašuje sve iznose osnovne zarade i za koju ne postoji definisan način obračuna. Pored toga, minuli rad obračunava se u sklopu osnovne zarade, dok naknadu za minuli rad isplaćuju posebno, bez definisane procedure - navodi se u analizi.

Pored toga, obavljaju se isplate i na osnovu takozvanih "limita", za koje takođe ne postoji procedura i njihov iznos takođe pramašuje višestruko osnovnu zaradu, a posebno se isplaćuju i godišnji odmori.

- Svi navedeni iznosi se isplaćuju gotovinom preko blagajne. Ilustracije radi u 2019. godini preko blagajne je isplaćena gotovina u iznosu od 5,98 mil EUR, a što je bio prosjek i u prethodnim godinama - dodaje se u analizi.


Kompanija trenutno ima 587 stalno zaposlena radnika pri čemu jedna trećina pripada rukovodećem kadru, a pored tog broja zapošljava još oko 80 sezonskih radnika.

Na osnovu podataka prikazanih u karticama putnih naloga, otkriveno je da je 20-ak zaposlenih, članovi Borda direktora, direktor i direktori sektora, bili više od dvije trećine radnih dana godišnje na službenim putovanjima u inostranstvu ili da su dnevnice za službena putovanja isplaćivane u višestruko većim iznosima od propisanih.

Jedan od značajnijih troškova kompanije, kako je navedeno u analizi, predstavljali su i iznosi koji su isplaćivani na ime konsultantskih usluga, po kom osnovu je u posljednjih deset godina isplaćeno 1,12 miliona EUR.

- Ovaj iznos isplaćen je uglavnom advokatskim kancelarijama za zastupanje u sporovima koji su svi do jednog izgubljeni, a što je Planaže koštalo dodatnih 1,95 mil EUR za sudske troškove - saopšteno je iz Ministarstva.

Stambeni krediti su uglavnom dijeljeni bespovratno, odnosno Odlukom o dodjeli kredita za rješavanje stambenih potreba, a dobio ih je skoro kompletan rukovodeći kadar u iznosima od 30 hiljada do 299 hiljada EUR.

Za razna sponzorstva u periodu od 2009. do ove godine isplaćen je iznos od 2,5 mil EUR, od kojih je više isplata i zakonski sporno.

Stijović će, kako je najavljeno, naredne sedmice na konferenciji za novinare saopštiti detalje i zaključke analize, detaljni presjek stanja kompanije i saopštiti predlog rješenja za pokušaj spašavanja Plantaža.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.