NavMenu

Najveći pad proizvodnje u SAD posle Drugog svjetskog rata - Moguć minus od 15%

Izvor: Beta Srijeda, 15.04.2020. 18:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvodnja i ukupna industrijska proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježili su najveći pad od demobilizacije u toj zemlji posle Drugog svjetskog rata. Federalne rezerve su danas saopštile da je proizvodnja prošlog mjeseca smanjena za 6,3%, prije svega zbog pada proizvodnje u auto-industriji, gdje su sve fabrike zatvorene.

Sveukupno, industrijska proizvodnja, koja uključuje fabrike, komunalije i rudnike, pala je za 5,4%, što je najveći pad od 1946. godine i prevazilazi pesimistička očekivanja ekonomista.

Proizvodnja automobila i auto djelova pala je 28%, u komunalnim preduzećima za 3,9%, a u rudnicima 2%, jer je smanjena eksploatacija nafte i gasa.

Fabrike su prošlog mjeseca radile sa 70,2% , što je pad od 75,1% u odnosu na februar, a najniži nivo od 2010. godine, kada se američka ekonomija još oporavljala od velike recesije 2007-2009.

- Prognoze za industriju su sumorne, proizvodnja će još više pasti u aprilu - napisali su Džejms Votson i Gregori Dako iz časopisa Oxford Economics.

Oni smatraju da će veliki poremećaji u lancu snabdijevanja, smanjena energetska aktivnost i pooštreni finansijski uslovi i dalje negativno uticati i da bi industrijska proizvodnja mogla ukupno da opadne 15%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.