NavMenu

Stroga preporuka osiguravajućim kućama - Dobit ne koristiti za isplatu dividendi, već za jačanje sopstvene kapitalne pozicije

Izvor: Mina Petak, 03.04.2020. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Singkham/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za nadzor osiguranja (ANO) donijela je strogu preporuku osiguravajućim društvima da dobit ostvarenu u prošloj godini, kao i akumuliranu iz prethodnog perioda, ne raspodjeljuju za isplatu dividendi akcionarima, već da je usmjere na očuvanje i jačanje sopstvene kapitalne pozicije.

ANO je tu preporuku donijela na osnovu procjene o mogućim negativnim efektima epidemije koronavirusa na poslovanje crnogorskih društava za osiguranje, njihovu solventnost, kapitalnu adekvatnost i likvidnost.

Savjet ANO je takođe na sjednici donio i niz drugih mjera i preporuka društvima za osiguranje u vezi sa postupanjem u uslovima epidemije koronavirusa.

- Agencija će nastaviti intenzivno praćenje uticaja pandemije i epidemije na stabilnost, pravilnost i zakonitost poslovanja subjekata nadzora, na osnovu čega će prilagođavati svoje regulatorne zahtjeve, procedure i djelovanje u cilju zaštite javnog interesa i očuvanja stabilnosti tržišta osiguranja - navodi se u saopštenju ANO.

Savjet ANO je, takođe, usvojio i niz preporuka društvima za osiguranje sa ciljem obezbjeđivanja fleksibilnijeg pristupa prema korisnicima osiguranja, u uslovima brojnih ograničenja zbog epidemije koronavirusu.

- Imajući u vidu činjenicu da je vlasnicima motornih vozila čija je djelatnost javni prevoz putnika ili prevoz tereta onemogućeno ili ograničeno obavljanje djelatnosti, donešena je preporuka društvima da u slučaju isteka ugovora o osiguranju u periodu privremenih mjera, obezbijede kontinuitet u pokriću zaključenjem novog ugovora o osiguranju sa fleksibilnom dinamikom plaćanja premije dospjele za vrijeme trajanja mjera, vodeći računa o likvidnosti društva - objasnili su iz ANO.

Usvojen je i niz odluka kojima Agencija, kao regulatorni organ za oblast osiguranja, produžava određene rokove i saglasnosti, kako bi subjektima nadzora, u okolnostima epidemije, omogućila jednostavnije procedure i ekstenzivnije rokove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Finansije

Korak do bržeg i jeftinijeg transfera novca - CBCG predala nacrt aplikacije za pristupanje jedinstvenom području plaćanja

Centralna banka (CBCG) je sredinom marta ove godine predala Evropskoj komisiji (EK) nacrt aplikacije za pristupanje Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA- Single Euro Payment Area) i očekuje se prelimirano mišljenje EK o ispunjenosti kriterijuma potrebnih za funkcionisanje u okviru ovog područja. Za "Vijesti" je ovo kazao direktor sektora za platni promet u CBCG Andrija Jovović. SEPA donosi brže i efikasnije izvršavanje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.