Izvor: Mina | Petak, 15.05.2020.| 07:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ugostitelji se pripremaju sa prve goste - Epidemiološke mjere uticaće na dodatni pad prometa

Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)
Epidemiološke mjere imaće uticaj na dodatni pad prometa u ugostiteljstvu, saopštio je predsjednik Udruženja turizma i ugostitelja Crne Gore, Ranko Jovović i dodao da očekuje da bi se poslovanje brzo moglo stabilizovati.

On je kazao da ih raduje početak rada ugostiteljskih objekata.

- To je prva faza normalizacije našeg poslovanja. Svjesni smo činjenice da ćemo još izvjestan period biti okrenuti isključivo domaćim gostima i da će epidemiološke mjere imati uticaj na dodatan pad prometa. Ipak, upravo su te mjere dovele do stabilizacije zdravstvene situacije i činjenice da smo na pragu toga da uskoro budemo korona free destinacija - rekao je Jovović za Dnevne novine.

Ugostitelji su, kako je dodao, priveli kraju posljednje pripreme, pa će spremno danas dočekati prve goste.

- Nadam se da ćemo se svi dalje pridržavati preporuka zdravstvenih radnika kako bi održali povoljnu zdravstvenu situaciju i time privukli što više turista kada se otvore granice, odnosno kada se stabilizuje epidemioloska situacija u zemljama okruženja i Evrope - naveo je Jovović.

On je dodao da turistički radnici već koriste olakšice koje su omogućene kroz prva dva paketa Vladinih ekonomskih mjera.

- Očekuje nas uskoro i treći paket koji će biti fokusiran na turizam. Shodno tome, vjerujem da ćemo uspjeti da relativno brzo stabilizujemo poslovanje u datim okolnostima, pa da se u budućnosti vratimo i na stope rasta koje smo bilježili do ove godine - ocijenio je Jovović.

Ugostitelji, shodno preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti moraju da se pridržavaju određenih mjera.

- Svi zaposleni u ugostiteljskom objektu moraju nositi maske. Za stolom mogu biti maksimalno četiri osobe, osim kada je u pitanju porodica - objasnio je Jovović.

Među stolovima, kako je naveo, minimalno mora biti dva metra razmaka ili paravan. Takođe, neophodna je dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu.

- U ugostiteljskom objektu ne smije biti samoposluživanja, kao ni zadržavanja i stajanja za šankom - zaključio je Jovović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.